Napi menü — miso leves, spárgatök ragu rizzsel

  • 2013.08.30.
  • 4


A miso leves értelemszerűen miso pasztából készül, elegendő egy teáskanállal egy csésze forró vízzel elkeverni, ez az alapleves. Nem kell főzni. Használhatunk zöldség alaplevet hozzá és kerülhetnek bele különböző zöldségek, zöldfűszerek, tofu, és tészta. Különböző miso pasztákat kaphatunk, meghatározó, hogy a szójababhoz milyen gabonafélét adtak az erjesztés során. Vigyázzunk mert általában nagyon sós! Szoktam a zöldséges ételekhez, algasalátához, is használni.

Miso leves
Felforralok két csésze vizet, ebbe beleteszek egy összevágott zöldhagymát, és két kis szelet téglalapokra vágott tofut (60g) ezekkel 2-3 percig forr a víz. Csészékben tálalom, egy lapos kiskanálnyi miso pasztát teszek az aljára, ráöntök egy kevés forró vizet, simára keverem, és telemerem a csészéket . Összevágott fokhagymát, valamilyen zöldfűszert (most ruccolát) és pár csepp szezám olajat teszek a tetejére.

Spárgatök ragu
Ugyan a főszereplő a spárgatök, mellette hagyma, zöldpaprika, paradicsom, és egy karakteres íz a szárzeller kerül összefőzésre ebben a raguban.
A zöldségek aránya lehet ízlés és alapanyag függő - vagyis miből éppen mennyi áll rendelkezésünkre. A szárzellernek ha termesztjük, rengeteg finom zöldje is van, ezt is vágjuk bele.Még 1-2 evőkanál olíva olaj kell hozzá, ezt egy serpenyőben felmelegítjük, és sorba beletesszük az összevágott zöldségeket.

A zellerszárat átlósan, minden más zöldséget kis kockákra vágunk, a paradicsomnak lehúzzuk a héját, amíg vele bíbelődünk, a többi zöldséget időnként megkeverve nagyon kevés vizet aláöntve pároljuk, legvégül hozzáadjuk a paradicsom kockákat, és az összevágott zeller zöldjét, ezekkel szinte már csak összemelegítjük. A vágás legyen fontos elfoglaltság, végezzük szeretettel, meglátjuk milyen szép egyformák lesznek a darabok! Ez nem csak esztétikailag fontos, a kisebb darabok gyorsabban megfőnek, míg a nagyok még kemények, aztán amire a nagyok megfőttek a kicsik szétfőnek.
Főtt basmati rizzsel tálaljuk. Elkészítéséről...
...tovább