Napi menü — gazpacho, pestós tészta, saláta

  • 2013.08.29.
  • 7


A nyári ebédek összeállításánál fontos szempont, hogy minél kevesebb időt kelljen a meleg tűzhelynél tölteni. Az ebéd könnyű frissítő étel legyen, ne terhelje meg az emésztő rendszert.A nyers paradicsom leves a gazpacho legnagyobb pozitívuma, hogy lúgosít, ez nagyon pozitív kezdet, és afolytatás se sokat fog rontani az egyensúlyon
A kész tészta főzési ideje alatt pedig elkészül a friss pesto. 
A pesto a zöld levelekből nyert klorofill, a fenyőmag, vagy más dióféle fehérjetartalma, és a hidegen préselt olíva olaj hármas hatásának köszönhetően  a menüt teljes értékűvé teszi, már nem kell húst fogyasztani melléje.A salátához ruccolát, hagymát, paprikát, és jégsalátát kevertem össze nagyobb darabokra vágva vagy tépkedve, megöntözve olíva olajjal és friss citrommal, só, bors, ízlés szerint.
Pestót készíthetünk bármilyen zöldfűszerből, de paradicsom és paprika is lehet a hozzávaló.Klasszikus receptje bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, Extra Virgin olíva olaj, és parmezán sajt.A mai variációban bazsalikom, petrezselyem zöldje, és mángold szerepel egyforma arányban.Dió enyhén megpirítva, fokhagyma, olíva olaj, reszelt parmezán sajt.A hozzávalókat eredetileg mozsárban zúzták össze, de a gyorsaság jegyében, aprítógépben is elkészíthető.A zöldeket megmossuk, leszárítjuk, — ezt megtehetjük korábban például amikor a konyhába bekerülnek a zöldek. Nálam amikor bejövök a kertből ebédet készíteni, a frissen szedett hozzávalókat mindjárt előkészítem a főzéshez. Akinek van a sok konyhai kütyü közül salátaszárítója, most előveheti!Az aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót a sajtot kivéve, és pürésítjük. Tálba szedve hozzákeverjük a sajtot, és a frissen megfőzött tésztával elkeverjük, vagy a tészta tetejére kanalazzuk. Az asztalra lehet tenni reszelt parmezán sajtot, borsőrlőt, és sót, a további ízesítéshez.A legkülönbözőbb tésztákkal tálalhatjuk, lehetőleg durumlisztből, vagy teljeskiőrlésű lisztből legyenek, és aztán lehet spagetti, orsótészta, masni, és lumaconi, a sor pedig végtelen.
A pesto felhasználási lehetősége ezzel még nem végződik, mert adhatjuk levesbe, kenhetjük kenyérre, készíthetünk falatkákat, de mártogatóként is az asztalra tehetjük.A  pestóból általában nem szokott maradni, annyira finom, és nem is szeretem eltenni, mert nem válik előnyére ha "összeérnek az ízek" benne, a bazsalikomos pesto meg egyenesen megfeketedik, a levegővel érintkezve. Tálaljuk szép zölden és frissen!
A paradicsomlevesbe, gazpachoba került fűszernövény a menta, az elkészítéséről részletesen írtam ...
...tovább