Báránycurry

  • 2013.07.19.
  • 3

Értékes recept, a sok-sok fűszernek, és a hús kíméletes előfőzésének köszönhetően. Ez lehetőséget ad a hús méregtelenítésére melynek itt alkalmazható módszere a következő — először feltesszük főni, a forrás után a keletkezett habtól, létől megszabadulunk, vagyis kiöntjük egy szűrőkanálba, majd a húst leöblítjük, és tiszta vízben visszatesszük főni. Az indiai és az arab konyha egyaránt alkalmazza ezt a kímélő módszert.

Az eredeti recept Camelia Panjabi Legjobb curry receptek c. könyvében található, melynek minden receptje univerzális, a hússal készült curry recepteket, meg lehet zöldségekkel is főzni, és fordítva a vegetáriánus recepteket hússal is elkészíthetjük. Eltekintve néhány fordítási hibától a könyv tökéletes, gyönyörű fotókkal, autentikus tálalási módokkal.  Mindenkinek ajánlom, mert megismeri és megszeretheti általa az indiai konyhát, a gazdag fűszerezést. Az így elkészített ételek, gazdag ízvilággal, rendelkeznek, változatosságot hoznak a megszokott ételeink mellé, könnyen emészthetőek, elfogyasztásuk után is jól érezzük magunkat (már ha mértékletesek voltunk). 
Az eredeti receptben 1dl zsíros joghurttal erősíti a curry testességét, és ízeit. Ugyan valószínűleg a joghurt mint savanyú tejtermék, segít bizonyos fehérjék lebontásában, mégis elhagytam egy másik talán fontosabb szempontért, nevezetesen, hogy húst és halat nem keverünk semmilyen tejtermékkel. Így is rendkívül finom sűrű mártást kapunk a főzés végén. Korrigálnám még a húsmennyiséget, mivel napi 100g az ajánlott limit. Ezzel még szigorúbban bánva elegendő a 70-80 g. Ez egyéni döntés, mindig választhatunk.  Elhagytam még a fekete kardamomot, aki szeretne beletenni 2 db kell belőle. Viszont tettem bele apróra vágott friss gyömbért 1 teáskanállal.

4 adaghoz:70 dkg ragunak való vagy szeletelt bárányhús ( elegendő 40-50 dkg)25 dkg báránycsont4 gerezd aprított fokhagyma1 teáskanál só2 teáskanál chilipor (csökkenthető amennyiség, ízlés szerint)25dkg mogyoróhagyma1/2dl olaj, vagy ghí4 zöld kardamom2 babérlevél1 szerecsendió virág1 teáskanál őrölt koriander1 teáskanál édeskömény mag1 teáskanál gyömbérpor1/4 teáskanál kurkumapor
Először a fenti eljárással a húst és a csontot, avagy a csontos húst előfőztem a második vízben - 20 percig.A chili porból vízzel pépet készítettem.Az összevágott mogyoróhagymát az olajban világosbarnára pirítottam. Hozzáadtam aa felsorolás sorrendjében a fűszereket, utoljára a chili pasztát, és 2 percig pirítottam. beletettem az előfőzött bárányhúst, és mindkét oldalán megpirítottam. Felöntöttem a főzőlével, és puhára főztem.Főtt basmati rizzsel tálaltam.