Sárgabarackos tortácskák

  • 2013.07.17.
  • 8

Friss baracklekvár vajas omlós kosárkákban. Különösen az előkészített hozzávalókkal a nyári vendégségre készülve egy ideális gyorsan elkészíthető választás. Tálaláskor látványos, biztosan nem dől össze a szeletelésnél. A tészta receptje könnyen megjegyezhető és bármilyen gyümölccsel, túróval vagy sós töltelékekkel elkészíthető. 

6 tortácskához:
300 g liszt lehet kétszer átszitált teljes kiőrlésű, vagy sima süteményliszt
150 g vaj
1 dl jég-hieg víz
500-600 g érett sárgabarack
1/4 vaníliarúr belseje
2 cm es gyömbér darab apróra vágva
6 evőkanál darált dió
1 evőkanál búzadara
2-3 evőkanál barna nádcukor 

Először elkészítjük az omlós tésztát. A lisztet egy tálba szitáljuk belereszeljük a hideg  vajat az ujjhegyeinkkel, hogy ne melegítsük fel túlságosan gyorsan összemorzsoljuk,  fokozatosan hozzáadjuk a vizet, és ahogyan összeállt a tészta rögtön fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát elkészíthetjük előre, de legalább fél órát pihennie kell a hidegben.

A sárgabarackot kimagozzuk, negyedekbe vágjuk és a cukorral vaníliával, gyömbérrel rövid ideig főzzük. Egy szűrőkanálba öntjük, hogy a leve lecsepegjen, és ne áztassa el a tésztát. A diót megőröljük és összekeverjük a búzadarával ennek szintén az a szerepe hogy a tésztát óvja, hogy ropogós maradjon..A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.  A formákat kivajazzuk, a tészta két harmadát hat részre osztjuk, kerek a kosárkák pereméig érő méretre kisodorjuk, ezzel kibéleljük a formákat.A tortácskák aljára rászórjuk a diós keveréket erre kanalazzuk a barackot,  a tetejére pedig a megmaradt  egyharmad rész tésztából rácsokat készítünk. Az összeállított tortácskák tetejét megkenjük vízzel, és barna nádcukorral megszórjuk. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje finoman megbarnul, és a cukor karamelizálódik.