Zöldfűszeres bakui lepények

  • 2013.06.22.
  • 0

Végre itt a várva várt nyár. A sokféle friss zöldség és aromás fűszernövény időszaka! Éppen itt az ideje elkészíteni a híres zöldfűszeres bakui lepényeket. Lévén az Azerbajdzsán konyha most amúgy is aktuális!? - és számomra egyik pozitívuma a nagyon sok friss zöldféle a terített asztalon, és az ételekben. A rengeteg kapor, petrezselyem zöldje, koriander zöldje, segít feldolgozni a nehéz ételeket és ellátja szervezetünket a szükséges nyomelemekkel és vitaminokkal.

Hozzávalók:A tésztához450g liszt (itt is teljes kiőrlésűt használok)110ml víz110ml hidegen préselt növényi olaj1 teáskanál só
A töltelékhez1 evőkanál vaj vagy a fenti olaj1 csokor petrezselyem zöldje1 csomag zöldhagyma1 fej fokhagyma1 tojás50-60g feta sajt, vagy más friss sajt nagyon finom a kecske vagy báránysajtsó őrölt bors
Az átszitált lisztből a vízzel, olajjal, sóval tésztát gyúrunk, megformázzuk és egy ruhával letakarva hagyjuk legalább fél órát pihenni.
Elkészítjük a tölteléket. A zöldeket összevágjuk és a felolvasztott vajban 5-6 percig pároljuk. Beleöntjük a felvert tojást, és gyorsan összekeverjük a zöldekkel. levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és az összetört sajtot.
A tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk - ebből négy lepényünk lesz. Vékonyra kinyújtunk két tésztadarabot, igyekezve hogy megközelítse a kör formát. Az egyik közepére halmozzuk a töltelék 1/4 részét, elsimítjuk, hogy a szélén 1-1,5cm szabadon maradjon. Ráhelyezzük a másik tésztalapot és a széleket jól összedolgozzuk, hogy a töltelék ki ne folyjon sütés közben.Közepes tűzön egy serpenyőben, szárazon mindkét oldalon arany barnára sütjük. Ugyanígy készítjük el a másik három lepényt is. A kész lepényeket letakarva melegen tartjuk.Levesek mellé, vagy teához, bármely étkezés része lehet.