Tárkonyos zöldbableves rókagombával

  • 2013.06.21.
  • 0


A kora nyári piac gazdag zöldségválasztéka adta ezt a párosítást, olyan csodálatos hogy minden ÚJ az amúgy szokványos hagyma fokhagyma, burgonya, és az első zöldbabnak is nehéz lett volna ellenállni, és a rókagombát sem hagyhattam ott. Külön-külön szoktam készíteni belőlük ezt a savanykás tárkonyos levest. Így együtt viszont összeadódtak az ízek és  ellenállhatatlanul finom - az ízek és állagok kavalkádja született. A rókagomba mindenképpen a legillatosabb gombák közé tartozik, ez az illat átjárja az egész levest, és fantasztikusan ízletes, és tartalmas lesz tőle. Természetesen használhatunk más gombát is hozzá, de mindenképpen a gomba fajtája lesz a leves meghatározó eleme.

2 adaghoz
200g zöldbab 
200g rókagomba
2 közepes újkrumpli
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 szál orosz tárkony
1/2 kiskanál sáfrányos szeklice
2 babérlevél
só, bors
1 nagy  csokor petrezselyemzöldje
tejföl
Az összevágott hagymát az olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a gombát, apróra vágott fokhagymát a babérlevelet, szemes borsot, és szoktam gyakorlatilag minden levesbe tenni 1/2 teáskanál görögszéna magot.  Mindezeket pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldbabot is. Felöntjük fél liter meleg vízzel hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldje és a tárkony felét, és félpuhára főzzük. Beletesszük a karikára vágott újburgonyát, és ekkor sózzuk.
A babot és a gombát mindig só nélkül főzzük és amikor elkészült csak akkor sózzuk - így könnyebb lesz az emésztésük.
Tálaláskor frissen őrölt borsot, és az összevágott zöldeket tesszük a tetejére.
Még tartalmasabb a leves ha valamilyen tésztát főzünk bele. Most egy durum lisztből gyúrt metéltet használtam.