Friss zöldborsófőzelék - ahogyan régen készítették

  • 2013.06.19.
  • 1

A zsenge zöldségek még éppen roppanós frissessége finom selymes vajjal bevonva igazán kedvet hozhat megízlelni mindezt. Így készítették valaha a főzeléket, saját levében vagy némi hús-, illetve zöldségalaplében párolva. Kedvenc összeállításom a francia konyha klasszikus étele: zöldborsó, salátaszív, újhagyma. Így érvényesül a zöldborsó fantasztikus íze, és aki megkóstolja kedvet kap a zöldségek ilyetén elkészítéséhez. Talán sikerül elhagyni a rántást, vagy habarást ezt az osztrák konyhából átvett szörnyű merényletet mindenféle kifinomultság  elnyomóját. A legérdekesebb hogy ott már régen elfelejtették, hiszen ezt az ételt a szegénység szülte. Ma már nem végzünk nehéz fizikai munkát, melynek segítségével sikerült a szervezetnek feldolgoznia még ezt a csirizt is. Különösen a szellemi tevékenységet nehezíti, lelassítja a felfogást,  és nyálka képződik belőle a szervezetben.

Igazán finom a frissen fejtett, zsenge zöldborsóból lesz, a fagyasztott borsóból csak ritkán javaslom elkészíteni, amikor télen különösen vágyunk erre az ételre.A zöldborsó tápláló, ezért akár feltét nélkül, önálló fogásként is készíthetjük, ugyanakkor tisztítja a szervezetet, megszünteti a gyulladásokat, amelyek sok súlyos betegség kezdetét jelentik. Magas, 1:1 kalcium- és magnéziumtartalma ideális ezen nyomelemek hasznosulásához.Hozzávalók 2 adaghoz: 
1 kg egész zöldborsó vagy 1/2 kg tisztított
1 teáskanál vaj
csipetnyi cukor
1 saláta belső szíve, vagy jégsaláta
4 szál újhagyma
1 evőkanál vaj
só, bors.A saláta külső leveleit leszedjük, és a belső, sárga részét negyedekre, a zöldhagymát 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A megtisztított zöldborsót a teáskanál vajjal, a cukorral, kis vizet vagy alaplevet aláöntve, fedő alatt feltesszük főni. 5 perc után hozzáadjuk az előkészített salátát és a zöldhagymát, és további 5 percig főzzük. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a hideg vajat, amitől bársonyos-sűrű mártást kapunk.


A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.huÖsszeállította: Halász Gabriella mtr.huZene: Late Night jazzÉtelek: Meiszner KatiBorajánló: Pampetrics György borkereskedő