Mángoldos padlizsán curry mungóbabos rizzsel és sárgabarack csatnival

  • 2013.05.07.
  • 1

Az összeállítás alapja a mángold, mivel az első kertből szedhető zöldségek közül való. Szinte minden nap bekerülhet étrendünkbe valamilyen formában. A padlizsánpalántákat még csak most ültettem ki a kertbe, így az  egy  melegebb éghajlatú országból származik. A hántolt mungó babos rizs, melyet   kicsarinak neveznek,  az ájurvédikus gyógyító táplálkozás és az indiai konyha egyik alapvető étele. Így együtt nagyon kiegyensúlyozott étel és nagyszerű fehérjeforrás. Ez azt jelenti hogy míg a húsok fehérjetartalmának általában a 30%-át tudja szervezetünk elsajátítani, ennek az összetételnek a 70%-át. Ez egy tökéletes étel, amely könnyen emészthető, növeli az életerőt, és a szervezet ellenálló képességét. Ideális, a monodiétáknál, és a tisztítókúrákban. A sárgabarack csatni elkészítése igen egyszerű, még ha nem is készítettünk ilyent, alapanyagként darabos házi sárgabarack lekvárt használhatunk hozzá.

Mungó babos rizs

4-5 adaghoz1 pohár hántolt mungó bab1 pohár basmati rizs1 evőkanál apróra vágott gyömbér3 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj4cm fahéjrúd5 szem szegfűszeg10 szem fekete bors½ teáskanál kurkumacsipetnyi asafoetida ¼ tk só6 pohár víz
Addig mossuk a mungó babos rizst, amíg átlátszó nem lesz a víz rajta.Ha van időnk, beáztathatjuk a mungó babot néhány órára, ez megkönnyíti az emésztését.
Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál ghít, vagy olajat, beledobjuk a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, fekete borsot, amikor megéreztük a fűszerek illatát, hozzáadjuk a kurkumát,  asafoetidát 1-2 percig állandóan keverve pirítjuk, majd a mungó babot és a rizst is hozzáadjuk és további 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a hat pohár vízzel. Lefedve felforraljuk, és 5 percig főzzük, majd lecsökkentjük alatta a tüzet a minimumra. Lefedve még 25-30 percig főzzük. Időnként megkeverjük, hogy le ne égjen, és ha szükséges a vizet pótoljuk, a végén sózzuk.
Mángoldos padlizsán

egy nagy csokor mángold (120-200g)egy közepes padlizsán egy deciliter olíva olajegy teáskanál fekete mustármagegy teáskanál római köményegy teáskanál kurkumaegy teáskanál őrölt koriandermagegy evőkanál apróra vágott gyömbéregy chili paprika
A mángold levelet mivel sok élősködő lehet rajta, és a padlizsánt mivel konvencionális termesztésből származik, beáztathatjuk hidrogén peroxidos ( HP)vízben A gyógyszertárakban kapható 3%-os HP ezt hígítjuk vízzel, egy teáskanál HP 4 liter vízhez arányban. Ebben áztatva a zöldségeket 20-30 percig lebontja a felületükön lévő permetszereket, és elpusztítja az élősködőket, és a baktériumokat.

Egyébként jól megmossuk a zöldségeket, a mángold leveleket leszárítjuk, ha nagyon vastag  eltávolítjuk mint a spenótnál,  és csíkokra vágjuk, a padlizsánt pedig először hosszában negyedekre, utána keresztben 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, így vastag darabokat kapunk.

Az olíva olajat felforrósítjuk egy serpenyőben vagy wokban, beletesszük a padlizsán darabokat, és állandóan kevergetve megsütjük, ha több olajra lenne szükség még öntünk hozzá, és a sütés végén a felesleges olajat leöntjük. Amikor megsültek a padlizsán darabok a wok szélére húzzuk és az olajban megpirítjuk először a darabos utána a por fűszereket. Hozzáadjuk agyömbért és achilit ezeket is pirítjuk 1-2 percig.

Beletesszük a mángold leveleket, és kevergetve összefőzzük. Amikor a levelek összeesnek látjuk kell e kis vizet önteni hozzá, és 4-5 percig főzzük még.
Sárgabarack csatni
6 evőkanál darabos házi sárgabarack lekvár1 teáskanál ghí, vagy olíva olaj2-3 cm es fahéjrúd3 szegfűszeg1 teáskanál reszelt gyömbér1 szárított chili paprika kimagozva1/2 teáskanál kurkuma
A ghít felmelegítjük beletesszük a chilit, gyömbért, és a többi fűszert, 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a lekvárt, annyi vizet hogy 15 percig főzzük és le ne égjen,a végén pedig besűrűsödjön.