Citrusos-gyömbéres pácban marinált fogasfilé zöldségekkel

  • 2013.04.16.
  • 5

Az egészséges táplálkozás   legegyszerűbb módja a szétválasztó étrend. Amikor nem kerül össze egy étkezésen belül a gabonaféle és az állati fehérje. Az aranyszabály, melyet betartva nem terheljük túl szervezetünket, A fehér húsú halak segítik a testnedvek egyenletes eloszlását, és a citrusfélék levében történő pácolás pedig nem csak az ízeket gazdagítja, hanem ,segít szervezetünknek a halhús  lebontásában. A gyömbér eltávolítja a sav és méreganyagokat, így szintén elengedhetetlen fűszere a vörös húsok, szárnyasok és hal ételeknek.

2 adaghoz:
A halhoz:
200 g fogasfilé, vagy más fehérhúsú hal
1 bio lime leve, és lereszelt héja
2cm-es gyömbérszelet
szójaszósz
2 szál zöldhagyma
A pasztinákpüréhez.
1 nagy pasztinák
só, bors, reszelt szerecsendió
1 teáskanál vaj
A céklához
1 közepes cékla
só, cukor, bors,köménymag, almaecet
Csicsókasalátához:
2 kis csicsóka 
8-10 szem kesudió, vagy hántolt mandula
citromlé, só, méz

Először a halat bepácoljuk a hozzávalókkal, és a sütőedényben egy fóliával letakarva legalább fél órára betesszük a hűtőbe. Amíg pácolódik a hal elkészítjük a zöldségeket. A sütéshez 15-20 persre van szükség, így ennyivel a tálalás előtt tegyük a sütőbe.

A céklát nyersen nagyon vékony szeletekre vágjuk, ez  leginkább egy zöldséggyaluval sikerülhet. Feltesszük a fűszerekkel együtt annyi vízben főni amennyi éppen ellepi. Amikor félig megfőtt, - ez köszönhetően hogy szeletelve van 15-20 perc - hozzáadjuk a sót és a borecetet és hagyjuk pácolódni.

A pasztinákpüré is nagyon gyorsan elkészül ha a megtisztított gyökeret lereszeljük, és éppen annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Annyi idő alatt mint a cékla ez is puhára fő, hozzáadjuk a fűszereket, pürésítjük, és belekeverjük a hideg vajat. ettől nagyon szép bársonyos állagot kapunk.

A csicsókasalátához egy tálban előkészítjük a citromlevet, csak ezután hámozzuk meg és reszeljük le a csícsókát egyenesen a citromlébe, így nem fog megbarnulni. A kesudiót összevágjuk és belekeverjük a többi hozzávalóval együtt.
Ennyiféle finomságból nem nehéz látványosan megtálalni, különösen, hogy már a kertben mindenféle ehető virágok, és zöd levelek kínálják magukat.