KARFIOL ÉS BURGONYA "ALOO GOBI" EGY INDIAI CURRY MANGÓ CSATNIVAL

  • 2013.04.12.
  • 3

Közismert alapanyagokból készül olyan fűszerezéssel amely egyensúlyt teremt az ételben, és elhárítja a karfiol durva tulajdonságait, melyek kellemetlenséget okoznak mint pl. a felfúvódás, és gázképződés. Ugyanígy készíthetünk más zöldségekből is ragut, a burgonyát felválthatja a csicsóka vagy a batáta, a karfiolt a brokkoli, illetve adhatunk hozzá zöldborsót is. A fűszereket érdemes beszerezni, mert nem csak csodálatos illattal és íz világgal ajándékoznak meg, hanem sok emésztési probléma megoldását is jelentik egyben.



Hozzávalók:
5 közepes burgonya
1 közepes karfiol
4 evőkanál ghí, vagy olíva olaj
2 teáskanál római kömény
2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál aszafoetida (opcionális, használhatunk helyette fokhagymát)
4 evőkanál víz
1 teáskanál só
350-500 ml sűrű joghurt
3/4 teáskanál garam masala, ha szeretjük az erőset szárított chili paprika
a tálaláshoz:
citrom, paradicsom, koriander zöldje vagy bazsalikom zöldje
Megtisztítjuk a burgonyát, kis kockákra vágjuk, és vízbe tesszük, hogy a keményítő kiázzon belőle. A karfiolt kis rózsákra szedjük, vagy lereszeljük.Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, őrölt koriandert, kurkumát, aszafoetidát, egy percig pirítjuk, és beletesszük a leszárított burgonyakockákat, és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk, hozzáadjuk a karfiolt, és további 2-3 percig pirítjuk. Beleöntjük a vizet és lefedve 15 percig főzzük. A végén jöhet a joghurt, amitől finom bársonyossá válik az ételünk. Ajánlom a sűrű görög joghurtot. Sózzuk, hozzáadjuk a garam masalát, még átkeverjük, és levesszük a tűzről.
MANGÓ CSATNI
A csatni fő szerpe, hogy felélessze az emésztés tüzét, és segítse az emésztés folyamatát. Csak kis mennyiségben, 1-2 teáskanálnyit adjuk az étel mellé.
Ez a csatni zöld mangóból készül, melyet nem nehéz beszerezni, és ezekkel a fűszerekkel együtt nem borítja fel a szervezet egyensúlyát.
Hozzávalók:
1 zöld mangó
1 teáskanál nádcukor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál friss menta, vagy 1 teáskanál szárított menta.
A mangót meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, és a többi hozzávalóval egy mixerbe tesszük, és pürésítjük. 1-2 teáskanálnyit adunk adagonként az étel mellé.
Főtt basmati rizzsel együtt tálaljuk.
A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.huÖsszeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Varga Endre (Late Night Jazz)
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő