Diós, melaszos félbarna cipó

  • 2014.07.23.
  • 9

Tényleg divat lett otthon kenyeret sütni. Szeretek izgalmas és új dolgokat kipróbálni, ezért a kenyérsütésben is változatosan használom a hozzávalókat. Annyi mindent lehet felhasználni a kenyér, bagett vagy zsemle elkészítésénél, íme egy ötlet.Igazi ínyencséget kapunk, ropogós héjával és feledhetetlen ízével belopja magát a szívünkbe.Hozzávalók:30 dkg  fehér kenyérliszt20 dkg tönköly teljeskiőrlésű liszt15 dkg durvára darabolt dió1 ek barna nádcukor melasz5 dkg olvasztott vaj2 tk só1 tk cukor1,5 dl langyos víz1 dl tej2,5 dkg friss élesztőA tejben 1 tk cukorral futtassuk fel az élesztőt, a többi hozzávalót tegyük a dagasztó tálba.Adjuk hozzá az élesztős tejet és dagasszunk sima, rugalmas tésztát.Letakarva 1 órán át hagyjuk kelni.Formázzunk cipót a tésztából és egy fedővel ellátott jénai edénybe tegyük bele, amibe helyezzünk előtte zsírpapírt.20 percig hagyjuk ismét kelni, majd egy éles késsel vágjuk be a tetejét. Szórjuk meg liszttel és tegyük fedővel együtt a sütőbe 225 fokra 45 percre.Vegyük le a fedőt és még süssük 190 fokon 10-15 percig amíg szép barna színe lesz.