Hamburger, a német tengerészek eledele

  • 2014.04.27.
  • 4

A német tengerész kocsmák étele.Visszakalandozva az időben megfigyelhetjük, hogy őseink is fogyasztottak olyan húspogácsát, fasírtot, ami méltán lehet a mai hamburger elődje.Dzsingisz Kán a hadjáratain katonáinak olyan ételeket részesített előnyben amit könnyen elfogyasztottak akár lóháton is. A fasírt erre tökéletes megoldás nyújtott. Könnyen híre ment a húspogácsának, hiszen Dzsingisz Kán nem restellt ezzel eldicsekedni a külhoni látogatásai során. Az ottani séfek pedig tovább ízesítették és spékelték meg hagymával és nyers tojással.Századokat átölelve országokról országokra járt a különleges húsétel receptje. Nemzedékről nemzedékre öröklődtek a különleges és fűszeres receptek. A tengerentúlt is meghódította a “hamburgi steak” módija, melyet az Amerikaiak már álló büfékben fogyasztottak.A kerek forma kialakulása az 1800-as évekre tehető, és a mechanikus húsvagdaló gépek megjelenésével vált ismertté.Az amerikai hamburgerről azonban megoszlanak a vélemények. Vajon két szelet kenyér között vagy zsemlében szolgálték fel legelőször. Ezt sajnos magának az olvasónak kell eldöntenie.Lássuk hát a legendákat:1885 Charlie Nagreen egy sarki büfében 15 évesen árusított gömbölyded fasírtokat és azon mélázott, milyen jól jönne a boltnak, ha két szelet kenyér közé tenné be őket. Kicsit meglapítaná a fasírtot, de megkönnyítené ezzel az elfogyasztását. Az alkotását hamburgernek nevezte el. Mindenki csak Hamburger Charlie-ként emlegette ezután.1885 Frank és Charles Menches egyszer egy külföldi útjukon Hamburgban jártak és egy sarki büfés tanácsára a disznóhús helyett marhahúst ettek. Ők feldobták a fasírtot némi fűszerrel és két szelet kenyér közé helyezték, majd elnevezték hamburgernek.1890 Oscar Weber Bilby, róla tartják úgy, hogy ő alkotta meg az első zsemleverziós hamburgert. Oscár és fia Leo 1933-ban nyitotta meg az első hamburgerezőjét Tulsában Oklahomában, és azóta is a grillsütés hagyományát folytatják.Házi hamburger zsemleHozzávalók:60 dkg liszt3 dkg élesztő4 dl tej2 ek cukor1 tk só2 tojás2 ek olaj1 tojás felverve a kenéshezAz alapanyagokat egy dagasztótálban dolgozzuk simára, és hagyjuk egy órán át kelni.Kelés után osszuk kisebb cipókra és formázzunk zsemléket egy zsírpapírral ellátott tepsire. Hagyjuk fél órát ismét kelni, majd a tetejüket kenjük le a felvert tojással, és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt süssük szép barnára. A tojástól fényes lesz a kérge.Készítsük el a húspogácsátHozzávalók:60 dkg marhahátszín kétszer átdarálvasó, bors1 tojássárgájaDolgozzuk össze a masszát és készítsünk húspogácsákat, amit grillen vagy grill serpenyőben süssünk ropogósra.A kész hamburger zsemléket vágjuk félbe, majd tegyük néhány percre a grillre.Ha kész, állítsuk össze ízlésünknek megfelelően gazdagon a hamburgert. Kerüljön bele saláta, hagymakarika, paradicsom és minden amit szeretünk. Nincs határ.Ízesítsük, majonézzel, ketchuppal, mustárral vagy ahogyan az amerikaiak eszik A.1. steak sauce-al. Ők ugyanis nem tesznek sem mustárt, sem ketchup-ot a hamburgerbe.És most jöhet az első harapás ami után nem lehet megállni.