Csörögefánk

  • 2014.02.06.
  • 5

A farsang hangulatához elválaszthatatlanul hozzátartozik a fánksütés. De  nem mindenki ismeri ennek a népszerű finomságnak az eredetét.“A fánk európai elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban. Az egyik, hogy Marie Antoinette (1755 – 1793) királyné, XVI. Lajos hitvese egy farsangi álarcosbálból megszökött, álruhában elvegyült az utcán kavargó tömegben. Megéhezvén egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amely rendkívül megízlett neki, ezért az őt kísérő lovagoknak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. Később, a karnevál elmúltával a mestert a palotába rendeltette, aki elmesélte a királyné cukrászának a receptet és az elkészítés módját. A királyi cukrász kicsit finomított, módosított rajta és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.A másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű édesség. A történet úgy szól, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozott, így a műhelyét az özvegye vezette tovább. A város legtávolabbi részéről is elzarándokoltak ide az emberek, mert itt volt a legfehérebb és a legfinomabb a kenyér. Ám történt egyszer, hogy egy napon nem lett időben kész a kenyér és a dühös vásárlók vagy üres kézzel távoztak, vagy dühükben cifrákat mondtak. A pékné végképp kijött a sodrából és egy darabka kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni, de rosszul célzott és a tészta belepottyant a kályhán lévő lábasba, amelyben zsír forrdogált éppen, és a tészta néhány perc alatt aranysárgára sült benne. Ennek a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfen-nak neveznek.”(Forrás: Halász Zoltán: Mesélő szakácskönyvéből)Több recept is létezik, íme az egyik:Csörögefánk30 dkg liszt4 tojássásrgája½  evőkanál cukorcsipet só1 tk citromlétejfölJól dolgozd össze a lisztet a tojássárgájával, cukorral, csipet sóval, teáskanál citromlével, és annyi tejföllel, hogy a rétestésztánál kicsit keményebb legyen. Kb. fél centi vastagra nyújtsd ki. Derelyevágóval vágd rombusz alakúra, és a közepén szúrd ki.Sütés előtt az egyik csücskét a közepén levő lyukon húzd át, majd forró, bő olajban süsd ki. Vaníliás porcukorral megszórva, lekvárral kínáld.Elkészítési idő: kb. 50 percJó tanács: Aki szereti, egy kevés rumot is adhat a tésztához.