Almafánk

  • 2014.02.05.
  • 7

Itt a farsang, áll a bál!Kiváló csemege az almafánk. A fánkokat nyugodtan gazdagíthatjuk valamilyen gyümölccsel. Az egyik legjobb az alma.Ha farsang akkor fánk, minden mennyiségben.Tegnap kedvet kaptam a fánk készítéséhez, aztán ma is. Ezér most a fánkoké lesz a főszerep.Jobbnál jobb, ízletesebbnél ízletesebb fánkcsodákat mutatok be nektek.Hozzávalók:50 dkg liszt (én durum lisztet, rétes lisztet és sima lisztet használtam egyenlő arányban)40 dkg reszelt alma2,5 dl tej2 egész tojás1 dkg élesztő3 dkg zsír vagy margarin1 evőkanál cukor (én 1/2 evőkanál folyékony édesítővel készítettem)1 csipet sóolaj a sütéshezlekvár a tálaláshoz 8én saját készítésű diabetikus lekvárral tálaltam)Az élesztőt 1 dl tejben futtassuk fel 1 teáskanál cukorral.Ha felfutott, öntsük a többi hozzávalóhoz az alma kivételével és dagasszunk közepesen kemény (mint a kalács) tésztát. Hagyjuk 1 órát kelni.Közben hámozzuk meg és reszeljük le az almát.A tésztát borítsuk lisztezett deszkára és dagasszuk bele az almát. Kicsit nehezen megy elsőre, de hamar beveszi a tészta. Jól dagasszuk át. Nyújtsuk 1 cm vastagra és pogácsa szaggatóval szaggassunk karikákat.Közben hevítsük fel az olajat.Forró olajban süssük meg a fánkok mindkét oldalát szép aranybarnára.Tálaljuk lekvárral.

Címkék

Alma Fánk Fánkok