Sepsiszéki kúriák 6. + templomok (Sepsikilyén)

  • 2017.09.06.
  • 3

1, 2, 3, 4, 5 rész
Alig pár perces vonatozás után érkezem Sepsiszentgyörgyre, ahol gyalogosan a szomszédos Kilyén felé veszem az irányt. Körülbelül 3 km gyalogúttal érhetünk a kilyéni református templomhoz, amelynek kapuja nyitva fogad. Szorosabb ismeretségbe nem kerülünk, de az 1728-ból származó faragott reneszánsz ajtókeretét megmutatja.

Innen letérek a főútról, és nem torony, hanem „tetőiránt” haladva keresem a célpontokat. Nemsokára találok is egy újabb dupla tetős, tornácos házat.
Innen már látszik a feltételezésem szerinti Szilágyi-kúria csúcsdíszes teteje. Információt róla nem találok. Láthatóan itt is termelőszövetkezet székelt, most is teherautók, munkagépek állják körül, megközelíteni is nehéz, illetve itt is kutyával riogatnak.
Vele átellenben, az unitárius templom alatt áll a Székely-Potsa-udvarház, mely valószínűleg tartalmaz még 18. századi részleteket. 1876-ban építették át. Telkét később felosztották, beépítették.

A 2000-es évek elején végveszélyes állapotban volt, 2005-ben Kovászna Megye Tanácsa holland támogatókkal együtt újította fel, azóta fogyatékos gyerekek rehabilitációs központjaként működik, így nem is igen látogatható.

Csonkakontyos duplatetejét teljesen rekonstruálni kellett.
Az út végére marad a 13. századi unitárius templom. A kapun a gondnok telefonszáma, nála a kulcs. Először csak körüljárom a templomot. Ami elsőre látszik, az a románkori templomhajóhoz utólag (1806-ban) hozzáépített torony.

A hajótól délre feltételezhetően a régi, még különálló harangtorony maradványa látható. Északon a valamikori sekrestye csatlakozott a hajóhoz.

Délen a külső falon falképmaradványok láthatók, ilyesmivel csak kevés helyen találkozhatunk, ezek egyike a csíkdelnei Szent János templom.


A gótikus csúcsíves ajtókeret (1497, Erdélyben még javában gótika) és a mérműves ablakok már igazán kíváncsivá tesznek, és miután egy gyors guglizás után megtudom, hogy bent tele van 14. századi falképekkel, már semmi kétség, hogy megéri megkeresni azt a kulcsot.