Erdővidéki kúriák 3.

  • 2017.08.08.
  • 7

A reneszánsz reneszánsza, avagy hello újra miklósvári Kálnoky kastély!

1. és 2. rész
Legutóbb 2015 szeptemberében jártunk erre, épp a munkálatok kellős közepén. Gyanús szemekkel méregettek, de aztán, megértve, hogy mégiscsak van valami közöm a szakmához, hagytak körülnézni. Mint mikor a beöltözött rezidens orvost beengedik egy műtétre leskelődni. Szanaszét heverő „testrészek”, altatásban lévő öreg hölgy.


Ezzel a képpel búcsúztunk el egymástól szűk két éve. Azóta befejeződött a restaurálás, újraéledt a kastély és a kastélykert, tavasszal megnyitott kapuit az Erdélyi élet múzeuma. Bár itt a kapunyitás kapcsán megjegyezném, hogy nem mindegy, melyik nap és milyen időpontban érkezünk, érdemes előre tájékozódni itt.Nyitásra, délben érkezünk. Idegenvezetés csak egész órákban indul, még csatlakozhatunk az előttünk érkezőkhöz. Már a kovácsoltvas kapu is más képet mutat, mint legutóbb, a kastély is teljes pompájában fogad.






Minden terem berendezése különböző témákhoz kapcsolódik (az Úr Háza, az Asszony Háza), és más-más korok stílusában rendezték be őket. A kedvencem (és gondolom, még sokaké) a reneszánsz loggiában berendezett hímzősarok.




A lakószobának berendezett helyiségekhez mosdók is tartoznak, a lehetőségekhez mérten korhű hangulatban berendezve.
A pinceszint rendezvények helyszínéül szolgálhat, vendégfogadásra alkalmas, illetve egy korabeli konyhának is helyet ad.