Barackos túrótorta sütés nélkül " hagyományos és cukor-, gluténmentes

  • 2017.08.08.
  • 6

Már kilenc éve sütés nélküli barackos túrótorta készül a szülinapomra, más már szinte elképzelhetetlen, de nincs is igény a változtatásra. Az elmúlt öt évben kétféle változatban készülnek, már egész gyűjtemény van belőlük a blogon. Ezúttal kicsit krémessebbé tettem a tejszínes sajtkrémmel. 

Hozzávalók a hagyományos változathoz (22 cm-es forma):Alaphoz:
150 g zabkeksz összetörve65 g vaj
Krémhez:500 g tehéntúró500 g tejszínes krémsajt vagy mascarpone150 g cukor1 citrom leve és héja4 dl habtejszín felverve1 zacskó zselatinpor1 kis őszibarack konzerv vagy 2 friss őszibarack
Díszítéshez:4 őszibarack1 zacskó tortazselé vízben vagy a konzerv levében feloldva
Az alaphoz a kekszet húspotyolóval összetörtem (talán darálni elegánsabb megoldás, de ez operatívabb), a vajjal összegyúrtam, majd a sütőpapírral kibélelt 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodtam. Hűtőbe tettem, amíg elkészült a krém. Habverővel összekevertem a tehéntúrós, a krémsajtot, citromhéjat, cukrot, majd utólag belekevertem a felvert habtejszínt. A zselatint a citromlébe áztattam, majd felolvasztottam, és a krémhez kevertem. Végül a konzerv barackokat felkockáztam, és belekevertem a krémbe. Az egészet a tortaformába simítottam, hűtőben hagytam dermedni egy éjszakán át. A díszítéshez magvaváló barackra van szükség, ez sajnos nekünk nem jött össze, de valahogy sikerült lefejteni a szeleteket a magról. Jó esetben a barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, majd 3-4 mm vastagságú szeletekre vágjuk. Ezekkel kívülről indulva díszítjük a tortát, majd zselével leöntjük.



Hozzávalók a glutén- és cukormentes változathoz (18 cm-es forma):

Alaphoz:50 g mandulaliszt50 g kókuszliszt20 g kókuszzsír20 g eritritvíz, hogy gyúrható legyen
Krémhez:400 g tehéntúró250 g tejszínes krémsajt1 dl kókusztej50 g eritrit1 citrom héja és a lé fele1 zacskó zselatinpor
Díszítéshez:3 őszibarackfél zacskó zselatinpor vízben feloldvaAz elkészítésnél ugyanúgy járunk el, mint az előző változatnál.