Citromszelet, a békebeli " Közös Sütés 6

  • 2017.02.06.
  • 2

Többéves terv vált valóra életünk első, lapokból álló süteményének elkészítésével. Ismét beigazolódott, hogy a hagyományosan rettegettnek mondott receptek elkészítése sem ördöngösség, csak neki kell fogni. Az egyetlen titok az idő, amit bizony rá kell szánni, mert nem 20 perc alatt készül el. Valószínűleg ezért nem tartozik a 21. század instant slágersütijei közé. Hogy is tartozna, amikor mostanában senkire és semmi nincs időnk… Na de most volt, így lett a citromszelet, felidézve a régi vasárnapi ebédek porcelán étkészletes és csipkeabroszos békés hangulatát.


Hozzávalók:
Tésztához:

400 g liszt (200 g fehérliszt, 200 g teljes kiőrlésű liszt)
100 g vaj
2 tojás
2 ek. cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
0,5 dl tej

Krémhez:

0,5 dl tej
4 ek. liszt
1 zacskó vaníliás cukor
100 g vaj
150 g cukor
1 citrom leve és héja

A tésztát összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és kb. 20×30 cm-es lapokra nyújtjuk. A lapokat vajjal megkent tepsi hátán világosra sütjük. A krémhez a liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kavarjuk, majd sűrű krémmé főzzük. A vaja habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és héját. A tejes krémet kihűtjük, majd hozzákavarjuk a vajas krémet. A lapokat megkenjük a krémmel, végül a tetejére is krém kerül. Hűtőben vagy kamrában állni hagyjuk fél napig, hogy jól megpuhuljon.