Narancsos-krémes sütemény (tojásmentes is)

  • 2017.01.29.
  • 4

Ahogy az történni szokott, ez a (szerintem) jól sikerült recept is a véletlen műve, és egy félresikerült próbálkozás eredménye. Megláttam Illéskrisz blogján egy gyönyörűséget, a narancsos krémtekercset. Narancsos és krémes, ráadásul a szokás szerint remek fotókkal megspékelve, muszáj elkészítenem! Persze, hogy legyen benne csavar, egyből az átalakított verziót próbáltam megalkotni tej, liszt, cukor és keményítő nélkül. Ehhez képest még csoda, hogy ennyire is sikerült. Még szeletelni is lehetett, de nem valami szépen, ezért úgy döntöttem, nem gyarapítom a blog “ronda, de finom” kategóriáját, hanem mentem, ami menthető. Ha már a krémben nem volt tojás, gondoltam, hogy akkor már maradok ezen a vonalon, és sütöttem egy tojás nélküli tésztalapot, ebbe töltöttem a krémet, amelynek meglepően tejbegrízes íze lett, amelyet jól kiegészít a narancsos zselé.


Hozzávalók:
Krémhez:

60 g vaj (helyettesíthető kókuszzsírral is, akkor teljesen állati eredetű összetevő menten lesz a recept)
50 g barnarizsliszt
40 g eritrit
6 dl kókusztej
1 tk. vanília kivonat vagy egy vaníliarúd belseje
1 csipet só

Narancszseléhez:

3 közepes narancs leve (2 dl friss narancslé)
2 ek. eritrit
2 tk. pektin

Tésztalaphoz:

15 g útifűmaghéj
20 g barnarizsliszt
60 g kókuszliszt
20 g eritrit
2 dl víz
20 g kókuszzsír

A krémhez a vajat megolvasztottam, hozzáadtam a lisztet. A kókusztejhez adtam a vajas keveréket, ahogy a pudingot készítjük: egy kis tejben elkevertem a sűrű részt, majd a többi tejhez adtam. Az egészet kb. 20 percig főztem, amíg sűrű krém lett belőle. Ezután mehet hűlni.
A narancszseléhez a narancslevet és eritritet melegítettem, még forrás előtt hozzáadtam a pektint, majd pár percig főztem, végül ezt is kihűtöttem.
A tészta minden összetevőjét összegyúrtam, sütőpapíron vékonyra kinyújtottam kb. 20×30 cm-esre, majd addig sütöttem, amíg egészen picit barnulni kezdett. A lapot három részre vágtam, ezeket töltöttem meg a krémmel. Mivel eredetileg másnak készült, a krém és a zselé összekeverve került a lapok közé, megközelebb rétegelve fogom készíteni, minden nap közé a krém és a zselé fele kerül majd egymásra. (össz. 87 g CH)