Citromkrémes pavlova

  • 2017.01.11.
  • 2

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében végzik vagy desszert lesz belőlük. Nem mondom, hogy az előbbi kevésbé lett volna nemes feladat, de végül az utóbbi mellett döntöttem. Így született a citromkrémes pavlova, ami mindenmentes, paleo és minden, ami kell ilyenkor év elején, a nagy trakták után. Nem mintha a sok tojás és kókuszzsír vízzé válna, de lelket nyugtatni jó ebben a hideg időben.


Hozzávalók:
Habhoz:
4 tojásfehérje
45 g eritrit

Citromkrémhez:
2 tojás
45 g kókuszzsír
35 eritrit
1 nagy vagy két kisebb citrom leve
1 kk. kurkuma

A tojásfehérjéket elkezdtem felverni, közben hozzáadtam az eritritet, míg kemény habot kaptam. Sütőpapírra két kupacot raktam a habból, majd langyos sütőben kb. 5 percig sütöttem (általában 9o fokot mond, akiknek ezt elárulja a sütő), majd a gázt elzárva tovább szárítottam. Épp csak picit pirult meg a hab teteje.
A citromkrémhez összekevertem minden összetevőt, és gőz fölött suru krémet főztem belőle. Folyamatosan kevergetni kell, hogy a tojás ne csapódjon ki. Miután minden kihult, egymásra rétegeztem a hablapokat és a krémet, a teteje citrom- vagy narancshéjjal díszíthető, de nyáron el tudom képzelni áfonyával is.