Rákóczi túrós torta ismét

  • 2017.01.02.
  • 1

Vannak receptek, amelyek időről időre újra felbukkannak a blogon különböző változatokban. Ilyen a zserbó, a mézeskalács, a brownie és a Rákóczi túrós is. Készült már sütemény, torta és pohárkrém képében.Ezt a torta szilveszterre készült a Csak, mert szeretem… blogon talált recept alapján.Hozzávalók:Tészta 20 dkg liszt10 dkg vaj2 ek. cukor1 kk vaníliakivonat1 citrom reszelt héja1 tojássárgája1 ek. tejföl3 ek. hideg víz1 csipet sóKrém75 dkg tehéntúró3 tojássárgája2 ek. tejföl3-4 ek. cukor1 citrom reszelt héja1 kk vaníliakivonat1 üveg házi sárgabaracklekvárHab4 tojásfehérje3 evőkanál cukorEredetileg 24 cm-es kapcsos tortaformában készítendő, mi 20 cm-eset használtunk, ezért lett kicsit túl vastag a tésztája. A hozzávalóit összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészülhet a krém, amelyhez minden összetevőt összekeverünk. A tésztával kibéleljük a forma sütőpapíros alját és 15 percig sütjük 180 fokon. Utána megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a krémet, és újabb 20 percig sütjük. Közben felverjük a habot a cukorral. A túrós krémet is megkenjük lekvárral, majd ráhalmozzuk vagy rányomjuk a habot. Mi berácsoztuk a torta tetejét. Forró sütőbe visszatéve 2 percig sütjük, majd a sütőt elzárva szárítjuk a habot.