Citromos-mákos kalács " 18. Szakácsmustra

  • 2016.07.25.
  • 4

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom. Első lépésként fél adagot készítettem, ezen kívül általam is fogyasztott hozzávalókkal helyettesítettem az eredetieket. A mák sem oda került, ahová azt eredetileg szánták, de a végeredmény mindenképp finom lett.Hozzávalók:1 citrom50 g kókuszolaj (itt beszerezhető)40 g eritrit (itt beszerezhető)100 g barnarizsliszt (itt beszerezhető)30 g kókuszliszt (itt beszerezhető)fél csomag sütőpor2 tojás4 ek. kókusztej vagy víz20 g mák100 g orda30 g eritritA citrom héját lereszeltem, levét kifacsartam. A tojásokat, olvasztott kókuszolajat, liszteket, sütőport, vizet, eritritet, a citrom héját és levének felét robottal összekevertem, majd szilikonos kalácsformába tettem. 25 percig sütöttem. A tetejére nem cukros glazúr, hanem ordakrém került. Ehhez az ordát összekevertem a 30 g eritrittel és a citromlé megmaradt felével. A még meleg kalácsra kentem, így könnyebb volt eloszlatni. Közben rájöttem, hogy a tésztából kimaradt a mák, így a krém tetejét szórtam meg vele. (össz. 94 g CH)