Oreo torta

  • 2016.03.06.
  • 5

A receptet a Kifőztük magazin 2016 márciusi számában találtam, és mivel épp szülinapi torta-vadászatban voltam, le is csaptam rá. Csak pár apróságon változtattam az eredeti recepthez képest, például teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve picit kevesebb cukrot.Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformáhoza tésztához:16 dkg teljes kiőrlésű liszt6 dkg cukrozatlan kakaópor1 dkg szódabikarbóna5 g sütőpor1 csipet só2 tojás20 dkg cukor1 kávéskanál vaníliakivonat14 dkg tejföl80 ml olaj1,6 dl kávéa krémhez:4 tojássárgája10 dkg cukor3 dkg étkezési keményítő3,5 dl tej2 vaníliarúd kikapart magjai50 dkg mascarpone4 dl habtejszín behűtve20 g zselatinpor16 db Oreo keksz negyedekre vágvaa csokoládébevonathoz:10 dkg étcsokoládé 1 kávéskanál olaja díszítéshez:4 dl habtejszín behűtve1 csomag zselatinfix (20 g)1 teáskanál porcukor12 db Oreo kekszSütőpapírkoronggal béleljük a tortaforma alját, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tészta első 5 hozzávalóját elvegyítjük. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, végül a lisztes elegyet is. Alaposan átkeverjük, a formába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Késsel körben elválasztjuk a formától, majd sütőpapírral borított tálcára fordítjuk a tésztát. Így a kissé domború teteje hűlés közben lelapul, a kész torta teteje a sima alsó rész lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk, és az alsó lapot állítható tortakarimába tesszük. (Ha ez nincs, akkor az elmosott tortaformát körben megmagasítjuk sütőpapír csíkkal, és ezt használjuk.)A krémhez elkeverjük a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, apránként a tojáshoz öntjük, majd az egészet kis lángon kevergetve besűrítjük. Hűlni hagyjuk. A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni, utána kis lángon felolvasztjuk. A mascarponét habosra keverjük a főzött krémmel és a habbá vert tejszínnel. A zselatinhoz vegyítünk belőle 4-5 evőkanálnyit, majd ezt öntjük a habverővel folyamatosan kevert krémhez. A krém harmadát az alsó lapra simítjuk, elosztjuk rajta a darabolt keksz felét, újabb réteg krém jön, megint keksz, végül a maradék krémmel zárjuk le. A tetejére illesztjük és rányomkodjuk a felső lapot, bevonjuk a gőz fölött olajjal együtt megolvasztott csokoládéval, és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük a tortát.A díszítéshez habbá verjük a tejszínt a zselatinnal, a cukorral, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. 12 rózsát nyomunk belőle körben a tortára, majd mindegyikbe 1-1 kekszet állítunk.