Jamie citromos pitéje

  • 2016.01.10.
  • 4

Éppen vendéget vártunk másnapra, mikor véletlenül rábukkantam erre az íncsiklandó citromos pitére a Konyhalál blogon. Desszertötletünk még nem lévén, kihagyhatatlannak tűnt megsütni őt, főként mert minden alapanyag megvolt hozzá. Azaz szinte minden, mert kiderült, hogy lassan már nem tartunk itthon cukrot. Sajnos a sütőnknek megvan az a nem túl kedves tulajdonsága, hogy nagyon erősen süt, így a dolgok széle és teteje hajlamos megégni, még mielőtt a közepük teljesen elkészülni.Hozzávalók 18 cm-es formához:Tésztához:2 csomag vaníliás cukor3 ek. barnacukor6 dkg puha vaj12,5 g dkg liszt1 tojássárgája1,5 ek tejszín vagy tejcsipet sóa maradék tojásfehérje a tészta lekenéséhezA vajat kikevertem a cukorral, majd összegyúrtam a többi összetevővel. Kb. 1 órára hűtőbe tettem, majd kibéleltem vele egy kivajazott kapcsos formát. Kb. 3 cm-es peremet hagytam neki és 10 percet elősütöttem. Ebben az erős sütőben 5 is elég lett volna neki. Ezután megkentem a tojásfehérjével.Krémhez:3 tojás10 dkg barnacukor130 ml habtejszín110 ml citrom- és narancslé vegyesen (nálam 1 és fél citrom és egy kis narancs leve volt)A tojásokat felvertem a cukorral, majd hozzáadtam a tejszínt és a leveket. A tésztára öntöttem és 30 percet sütöttem. Nem baj, ha kivételkor a krém közepe még folyós.