Marie Antoinette narancsos forrócsokija

  • 2015.11.27.
  • 9

A blogjáték ezen fordulójának házigazdája Timi, aki a Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában blog szerzője. Egy, számomra nagyon izgalmasnak ígérkező témát választott “Hírességek asztalánál” címmel. Mindig érdekelt, hogy hogyan éltek a régiek, mit tettek, ittak, ettek, hol, mikor, szóval gyakorlatilag minden érdekel, ami a múlthoz, történelemhez kötődik, úgyhogy örömmel fogadtam a feladatot, hogy egy régen élt személy asztalához üljek. A régebben élt (azaz nem a 19-20. században) magyar történelmi személyiségek, hírességek ízléséről nem sokat tudunk. Így a választásom Marie Antoinette-re esett. A költekezéseiről, személye körüli koholt botrányokról elhíresült, szomorú véget ért királyné állítólag nagyon szerette a csokoládét, főként a naranccsal, vaníliával ízesített, mandulatejes forrócsokit kedvelte. Erről sem találtam pontos receptet, így végül több feltételezésen alapulót dolgoztam össze. Megállapíthatom, nem volt rossz ízlése őfelségének.Hozzávalók egy bögréhez:25 g cukormentes feketecsokikb. 1,5 dl mandulatejfahéjfél narancs levevaníliaA mandulatejet házilag készítettem el. 70 g mandulát 12 órára beáztattam 1,5 dl vízbe, majd a vizet letöltöttem róla, friss 1,5 dl vízzel összeturmixoltam, majd leszűrtem.Összeolvasztottam a tejet és a csokit, fűszereztem, majd hozzátöltöttem a fél narancs levét. A forrócsoki tetejét díszíthetjük kandírozott narancshéjjal is.