Mekis almás táska tojás nélkül - vegán, paleo

  • 2016.08.28.
  • 7

A vegán gyerekeim kedvéért elkészült a mekis almás táska tojásmentes változata. 3 különböző tésztát próbáltam ki, mind finom lett, de ez az, ami legkevésbé szívta meg magát olajjal sütés közben. A kisebb fiam mind a 3 változatot végig ette, kérdeztem tőle melyik milyen, neki mindegyik ízlett. Végül a saját ízlésemre hagyatkoztam, nekem ez tetszik legjobban. A tésztával könnyű dolgozni, érezni lehet a kókuszlisztet picit, de nem hivalkodó és nem zavaró egyáltalán. Meg lehet sütőben is sütni persze, hogy semmi olajat ne szívjon fel,
de akkor nem lesz már olyan állaga, mint a mekis táskának, inkább péksüti lesz.Hozzávalók: (kb. 6 db kisebb táskához)10 dkg tápióka keményítő5 dkg nyílgyökérpor8 dkg kókuszolaj1,5 dkg útifűmaghéj5 dkg erythritol (porcukor állagú)1 tk. szódabikarbóna2,7 dl forró víz3 dkg kókuszolaj1 ek. citromlé+kókuszolaj a sütéshez A töltelékhez:2 kisebb alma hámozva, apróra vágvafél dl víz2 ek. citromlé 3-4 ek. erythritol
fahéj ízlés szerint1 ek. tápióka keményítőElőször a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzel, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lángon párold meg, de ne főzd szét. A végén szórd meg a tápióka keményítővel, keverd el, majd tedd félre kihűlni. A tésztához a száraz hozzávalókat vegyítsd el egy tálban. A forró vízben oldd fel az olajat, add hozzá a citromlevet és keverés közben öntsd a száarz hozzávalókhoz. Gyorsan kevergesd egy kanállal, pár másodperc alatt összeáll a tészta gombócba. Hagyd kicsit hűlni, majd oszd a tésztát kétfelé, így könnyebb vele dologozni, lisztezett felületen nyújtsd olyan vékony téglalap formára, amilyenre tudod. Összesen 6 darab lett nekem az egészből,de ez attól is függ mekkorákat készítesz. A tészta egyik oldalára tegyél az alma töltelékből kis halmokat egymás mellé, de hagyj ki helyet közöttük. Hajtsd rá a tészta másik oldalát, a töltelék körül nyomogasd össze a tésztát, majd vágd fel. A tészta széleit még egyszer jó erősen nyomd össze, hogy ne váljon szét sütés közben, rá is hajtogathatod korben és villával nyomkodd le a széleit. Közepesen forró olajban süsd szép aranysárgára mindkét oldalát, majd szedd papírtörlőre. Forrón ne kóstold meg, mindenképpen várd meg, míg langyosra hűl.
Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.