Csokis datolyás kekszkocka - vegán, glutén- és laktózmentes

  • 2016.08.26.
  • 2

Egy nagyon kellemes ízű és állagú sütemény, gyors és egyszerű is, a fiamnak készítettem, reggelire, iskola meg edzés után szokta enni., de én is ettem belőle. Zabpehellyel készül, ehelyett lehet szezámmagpelyhet tenni bele, azzal is jó lesz. Csoki helyett apróra vágott aszalt gyümölcs is mehet bele vagy mindkettő. Ha esetlegvalaki ragaszkodna a tojáshoz, akkor 1-2 tojást hozzá lehet adni a tésztához, persze ennyivel kevesebb folyadék kell hozzá.Hozzávalók: (18x18 cm tepsihez)15 dkg datolya (mag nélkül mérve2,5 dl forró víz1 tk. szódabikarbóna1 tk. citromlé15 dkg gluténmentes zabpehely darálva5 dkg nyílgyökérpor1 nagy ek. kókuszliszt3 ek. mandulavaj (vagy helyette 3 ek. kókuszkrém)3 dkg olvasztott kókuszolaj 5 dkg erythritol1/4 tk. só5 dkg étcsoki apróra vágva vagy csoki chips ( tej-, cukor- és szójamentes)A datolyát öntsd fel forró vízzel, keverd bele a szódabikarbónát és a citromlevet. Hagyd állni 5-10 percig, majd botmixerrel pürésítsd. Keverd hozzá a mandulavajat, a kókuszolajat. A száraz hozzávalókat vegyítsd el, ezt is vegyítsd a masszába, alaposan keverd el. Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral vagy kend ki olajjal, kapard bele a tésztát, nedves kézzel simítsd el. A csokit szórd a tetejére és nyomkodd bele a tésztába. Előmelegített légkeveréses sütőben 165 fokon süsd kb. 16-18 percig. Hűtsd ki teljesen, majd kis kockára vágva tálald, picit morzsálódik, de finom és sokáig eláll.Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.