Vegán sajt

  • 2016.01.23.
  • 9

Nemes élesztőpehelyEzt készítem egy ideje, mert ezt a fiam megeszi és én is ezt eszem, az elkészítése is
gyors és egyszerű. Van egy kesudiós paleo sajt a blogon, ami nagyon finom szerintem, de elég drága és az én fiamnak az sem ízlik, a cukkini sajt szerinte ehetetlen, a totuból készült ugye kiesik a tojás miatt, ez volt az egyetlen, amit megevett.
Egyszer vettem vegán sajtot, nagyon drága és tele van mindenféle adalékkal, szóval hetente készítek 1-2 adagot ebből. Szeletelhető, reszelhető, pizzára, tésztáta, melegszendvicsbe használjuk leginkább, de sajtszószt is így készítek, csak hígabban. A receptet itt találtam, de én mandula tejjel készítem, nem szója tejjel, a nemes élesztőpelyhet neten rendelem, de közben már találtam itt a bio boltban is. Karragénnal is próbáltam, úgy sokkal jobb az állaga, de arról viszont elég sok rossz dolgot olvastam, szóval mostanában agar-agarral készül, amit szintén neten lehet venni, de az ázsiai üzletekben is mindig van. Hozzávalók:0,5 l mandulatej (natúr, legjobb a házi)4 dkg tápióka keményítő1,5 dkg nemes élesztőpehely (nem azonos a sörélesztővel!!!) kb 2 csapott tk. só2 tk. alamecet1 késhegynyi kurkuma6 csapott tk. agar-agar
(vagy 1 nagy ek. karragén)+bármilyen fűszer lehet (paprika, köménymag, zöldfűszerek, currypor, stb...) Az eredeti receptben 3 deka élesztőpehely van, én csak a felét teszem bele, így nem olyan intenzív az íze, de mégis sajtra hasonlító, de ez ízlés kérdése. Az összes hozzávalót tedd be a turmixgépbe, keverd teljesen simára, majd öntsd egy vastagfalú fazékba. Folytonos keverés közben alacsony lángon sűrítsd be, ez 5-10 percig tart. Öntsd a masszát egy nagyobb szilikonos formába, vagy használhatsz kisebb muffin formát, bármit. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe. Ha teljesen megdermedt, vedd ki a formából. Ha esetleg nem tudod reszelni, tedd a fagyasztóba egy kis időre, az enyém reszelhető volt pár óra hűtés után.
Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.