Shortbread tojás nélkül - vegán, paleo

  • 2015.12.26.
  • 1

Biztosan már mindenki tele van, főleg süteménnyel, de karácsony után is lesz élet és például ez az isteni shortbread bármikor megsüthető. Nálunk úgy alakult, hogy gyorsan elfogyott minden kekszféle, így még ezt készítettem. Tojás nélküli és annak ellenére, hogy nem vajjal készült, ami a shortbread lényege, nagyon finom. Skót emberem csak úgy tömi magába, közben azt mondogatja, hogy tisztító kúrát kell tartanunk, holnaptól csak víz legyen :) Mindenképpen igyekszem majd több sósat, salátát és főételt hozni jövő héttől.
Hozzávalók:10 dkg nyílgyökérpor6 dkg szezámmagpehely darálva6 dkg napraforgómag darálva4 dkg kókuszliszt3 dkg tápióka keményítő 2,5 dkg arany lenmag darálva (sima lenmag is jó, akkor picit sütétebb lesz a süti)6 dkg erythritol (por alakú)1 nagy tk. vaníliás édesítő (nálam házi) 1/4 tk. só1/4 tk. paleo sütőpor8 dkg puha kókuszolaj0,75 dl paleo tej (mandula, kókusz, stb. lehet totu tej is, de akkor már nem vegán )+tápióka keményítő a nyújtáshoz A bevonáshoz : (opcionális)10 dkg étcsoki (tej-, cukor- és szójamentes)1 ek. kókuszolajA száraz hozzávalókat vegyítsd el, add hozzá az olajat, a tejet és gyúrd össze. Csomagold folpackba és tedd hűtőbe fél órára. Nyújtsd ki, ne túl vékonyra, 5-6 mm vastagra, szaggasd ki vagy csak egyszerűen vágd fel csíkokra. Tedd sütőpapíros tepsire, előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben süsd kb. 10-12 percig, maradjon világos színű. Hűtsd ki, maradhat így simán is, de csokival talán még finomabb. Olvaszd fel a csokit a kókuszolajjal, mártsd meg a kekszek végeit a csokiban, hagyd megdermedni. Légmentes dobozban sokáig eltartható. Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.