Bazsalikomkrémes csirkecsíkok tojásmentes gnocchival - paleo

  • 2015.10.05.
  • 6

Szerettem a gnocchit régebben, igaz nem túl sokszor készült. Hasonló tészta, mint a mákos nudlinál, csak picit keményebb állagú. Az egész családnak ízlett, ez a mennyiség ötünknek elég volt köretnek bőségesen. A külföldön élőknek mondom, hogy a gari (manióka/cassava dara) ázsiai boltokban kapható, legalábbis Norvégiában, de szerintem máshol is. Hozzávalók a húshoz:80 dkg csirkemell filé csíkozvasó, fehérbors 1 nagy fej hagyma apróra vágva2-3 ek. kókuszolaj1 csokor friss bazsalikom2-3 dkg kesudió2 gerezd fokhagyma1 ek. citromlé2-3 dkg parmezán (csak, ha eszel sajtot)0,5-1 dl paleo tej vagy kókuszkrém/totukrém (opcionális, lehet víz is) Hozzávalók a gnocchihoz:60 dkg cukkini (tisztítva mérve)1 dl víz2-3 ek. citromlé2 ek. kókuszolaj só, ízlés szerint20 dkg gari (manióka/cassava dara)10 dkg nyílgyökérpor4 dkg útifűmaghéj 2 ek. kókuszliszt1 csapott tk. szódabikarbónaA gnocchihoz a cukkinit hámozd meg, vágd kockára, tedd fazékba, öntsd fel a vízzel és citromlével, lefedve alacsony lángon párold puhára, kb. 5-10 perc. A héját se dobd ki, én apróra szogtam vágni és salátákba, levesekbe, ragukba keverem, attől függ éppen mit készítek. A puha cukkinit a levével együtt pürésítsd még forrón, a legegyszerűbb botmixerrel. Keverd bele a kókuszolajat, kevés sót. A száraz hozzávalókat vegyítsd el, majd ezt is add hozzá, keverd le, gyorsan összeáll az egész. Hagyd kihűlni, majd gyúrd át a kezeddel. Nyújtólapon lapítsd ki a kezeddel, vágd fel kis kockákra és a kezeddel formázz gnocchikat. Nem tapadt le a tészta, szilikonos lapon alá lisztezni sem kellett. Lobogó sós vízben főzd ki 3-4 adagban, ahogy feljönnek avíz tetetjére már szűrd is le, forgasd meg olajban és ízlés szerint fűszereket is tehetsz az olajba. Célszerű a kifőzést akkor végezni, amikor a hús már majdnem készen van. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteld meg, majd szedd ki. Tedd egy edénybe, add hozzá a bazsalikomot, kesudiót, citromlevet, kevés sót és a folyadékot, keverd krémesre. Ha eszel sajtot, akkor keverj hozzá reszelt parmezánt is. Ha túl sűrű, akkor hígíthatsz még rajta. A csirkemell filéket vágd vékony csíkokra, sózd és borsozd, a visszamaradt olajban pirítsd meg, míg aranysárga nem lesz. Ha kevés az olaj, akkor tegyél még hozzá. Ha kész a csirke, akkor öntsd hozzá a bazsalikomkrémet, forrald át, szükség szerint még ízesítsd. Forrón tálald a gnocchival.
Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.