Ajváros paprikás csirkefasírt, snidlinges édesburgonya-karfiolpürével és sült kelbimbóval- paleo

  • 2015.09.28.
  • 0

Akartam eltenni pár üveg ajvárt, mert nagyon szeretem ételekbe használni. De végül nem lett olyan nagy mennyiség és gyorsan fogy, nem tettem el üvegekbe, csak a hűtőbe tettem, még szendvicskrémnek is finom. Kápia paprikát szoktak hozzá használni, na az itt nincs, de piros kaliforniai paprikával is nagyon finom lett. Éppen fasírtot készítettem csirkéből, amit mindig máshogyan fűszerezek, hogy ne unjunk rá, most éppen ajváros lett. Az ajvárból lehet kisebb mennyiséget is készíteni, de minek, úgyis gyorsan elfogy, vagy bolti is használható hozzá :)Az ajvár hozzávalói:2 db padlizsán4-5 kápia paprika (nálam kaliforniai paprika)1 kisebb chili2 kisebb paradicsom1 fej fokhagymakb. 0,5 dl olíva olaj vagy folyékony kókuszolajpár csepp citromlé vagy alamecet/borecetsó, bors ízlés szerint (opcionális)Hozzávalók a fasírthoz:80 dkg darált csirkehússó, fehérbors ízlés szerint 2-3 ek. kókuszolaj vagy zsír 2 fej hagyma apróra vágva3-4 ek. ajvár1 kaliforniai paprika (nálam 3 színűből 1-1 szelet maradék) apróra vágva1 tojás3 ek. kókuszliszt (lehet más paleo liszt is)
A körethez:1 kis fej karfiol1 db kisebb édesburgonyasó, borskevés kókuszolaj1 kis csokor snidling40 dkg kelbimbó (fagyasztott)1 tk. őrölt koriander
Az ajvárhoz a zöldségeket készítsd elő a sütéshez, a padlizsánokat vágd félbe hosszában, de egyben is sütheted, csak így gyorsabb. A padlizsánt, a fokhagymát és a paradicsomot tedd fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire, kend le kevés olajjal és forró sütőben
süsd meg, kb fél óra alatt.
A paparikát is vágd félbe, tedd őket sütőpapíros tepsire, és süsd meg, amíg feketére nem sül a külsejük. A megsült paprikákat tedd egy tálba, takard le, hagyd kihűlni. A padliszán húsát kapard ki, a sült fokhagymát nyomkodd ki a héjából, teed őket turmixgépbe a paradicsommal együtt. A kihűlt paprikák héját húzd le, vágd ki a magokat és acsumát, ezt is tedd turmixgépbe vagy robotgépbe. Az egészet pürésítsd le, ízlés szerint kicsit darabosra vagy telejesen krémesre. Önts hozzá olajat, sózd, borsozd és kevés citromlvel ízesítsd, de ez opcionális.
A fasírthoz a hagymát olajon dinszteld meg, amikor már szép aranybarna és összeesett, akkor
keverd hozzá az ajvárt is, majd hűtsd ki egy kicsit. A darált csirkehúshoz add
hozzá ezt a hagymás ajváros keveréket, majd a többi hozzávalót is és jó alaposan keverd össze. Hagyd állni 10 percet, majd nedves kézzel formázz belőle tetszés szerinti formájú fasírtot. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire és forró sütőben süsd szép aranybarnára, közben egyszer fordítsd meg őket. A kelbimbókat kiolvasztás nélkül terítsd szét egy tepsin, sózd, borsozd, kevés olajjal locsold meg, szrd meg őrölt korianderrel és forró sütőben süsd kb 30-40 percig. 10 perc után vedd ki és a nagyobb kelbimbókat vágd ketté, sütés közben többször keverd át. A karfiolt szedd rózsáira, az édesburgonyát hámozd meg, vágd kockára és kevés sós vízben párold meg őket. Szűrd le, majd ízlés szerint sózd, borozd (elég sok sót elbír szerintem), kevés olajjal locsold meg és krumplinyomóval törd át, de ne pépesre, maradjon darabos. Végül keverd hozzá az apróra vágott snidlinget is. Ajvárral kevert majonézzel tálaltam, de lehet bármivel. A fasírtok hidegen is finomak, jól csomagolhatóak. Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.