Gesztenye mousse torta gyömbéres körte zselével - paleo

  • 2015.08.28.
  • 3

Ezt a tortát gondoltam ki a saját szülinapomra, mert mint minden évben most is én készítettem a saját tortámat, ki is tudhatná jobban mit szeretek :) Isteni finomra sikerült, bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet. Érdekessége a mousse, ami gesztenyelisztből készült és nem masszából, nincs olyan intenzív íze, de nagyon jó. Van már egy
narancsos gesztenyés pohárkrém a blogon, ami szintén hasonlóan készült.A piskóta hozzávalói:4 tojás5 ek. erythritol (por alakú)8 dkg őrölt mandula2 dkg tápióka keményítő2 ek. cukrozatlan kakaópor1 ek. olvasztott kókuszolaj (opcionális)A körte zselé hozzávalói:5 db körte3 ek. citromlé kb. 3 ek. erythritol (ízlés szerint)1/2-1 tk. őrölt gyömbér1/4 tk. őrölt kardamom 1 dl víz6 lap zselatinA mousse hozzávalói:4 dl paleo tej (bármilyen, én mandula tejet használtam)5 db tojássárgája12 dkg erythritol (ízlés szerint )5 dkg gesztenyeliszt1 rúd vanília magjai1/4 tk. őrölt fahéj (opcionális)0,5 dl kávé (opcionális)8 lap zselatin3 tojásfehérjeA tetejére:10 dkg étcsoki (tej-, cukor- és szójamentes)1 ek. kókuszolajSokszor leírtam már, hogy a piskótát mindig ugyanezzel a módszerrel készítem, már évek óta sikerrel, igazság szerint ehhez egy erős állványos mixerre van szükség. De természetesen a szétválasztós módszerrel is el lehet készíteni
piskótát, ha valakinek az vált be. Általában mandulával készítem, de szoktam variálni, kevesebb száraz anyagot szoktam használni, de most nehezbb piskótát akartam a gyümölcszselé miatt. Az egész tojásokat a porrá őrölt édesítővel keverd habosra a legmagasabb fokozaton, ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. A száraz hozzávalókat vegyítsd el és óvatosan forgasd bele,
majd az edény széléről csurgasd bele az olvasztott kókuszvajat és lazán forgasd össze az egészet, ne öntsd az olajat a masszába, mindig csak az edény széléről csurgasd bele. Ilyenkor egy kicsit úgy tűnik, hogy összeesik az olajtól a tészta, de szépen meg fog sülni. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, előmelegített 180 fokos sütőben süsd kb. 20-25 percig, de ez sütőtől is függ, többször ellenőrizd. Ha kész a piskóta, hagyd hűlni pár percet a formában, majd vágd körbe, óvatosan borítsd rácsra, húzd le róla a sütőpapírt és hűtsd ki. Ha kihűlt, tedd vissza a kapcsos formába. A zseléhez a körtéket hámozd meg, vágd kisebb darabokra, locsold meg citromlével, add hozzá az édesítőt, a fűszereket és a vizet, majd párold puhára. Ha van házi körtebefőtted, akkor azt is használhatsz. Ha megpuhult, akkor botmixerrel pürésítsd. A zselatin lapokat áztasd hideg vízbe pár percre, majd old fel fél deci forró vízben, keverd a körtepüréhez, tedd hűtőbe. Amikor elkezd szilrádulni, akkor öntsd rá a kihűlt piskótára, tedd hűtőbe teljes dermedésig. A krémhez a vaníliarudat vágd ketté, kapard ki a magokat és az üres rúddal együtt tedd a mandulatejbe, forrald fel. Az üres rudat ki kell dobni, miután felforrt a tej. A tojássárgákat a porrá őrölt édesítő felével és keverd habosra fehéredésig, ez kb. 4-6 perc, szitáld bele a gesztenyelisztet, keverd csomómentesre, majd folytonos keverés közben lassan csurgasd a tejhez. Az egészet öntsd vissza a fazékba, folytonos keverés közben alacsony lángon sűrítsd be. Fontos, hogy alacsony lángon főzd, ne forrald és folyamatosan keverd habverővel, mert kicsapódhat a tojássárga. Amikor már elég sűrű, akkor vedd le a tűzhelyről. A zselatinlapokat áztasd be hideg vízbe 5 percre, majd szűrd le. A forró kávéban old fel a zselatint és keverd a forró gesztenyés krémhez. Hűtsd ki teljesen, közben többször keverd át. A tojásfehérjéket verd fel, amikor félkemény, kanalanként add hozzá a maradék édesítőt, verd tovább, míg fényes, kemény hab nem lesz belőle. Amikor a gesztenyés krém elkezd megdermedni, keverd hozzá a tojáshab harmadát, lazítsd fel vele, majd a maradékot is forgasd bele óvatosan egy kézi habverővel. Öntsd a krémet a körte zselére, simítsd el, majd tedd hűtőbe legalább 2-3 órára.Ha megdermedt, akkor vond be olvasztott csokival.
Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.