Almás zsályás pulykatallér és Yorkshire pudding és a téli erdő képekben

  • 2014.12.08.
  • 9

Még tart a karácsonyi játék nálam a Fb-on, 2 darab dedikált példányt fogok kisorsolni a könyvemből. Részletekért kattints ide.A könyvemet ide kattintva tudod megrendelni.

Ez egy egyszerűbb főétel ajánlat az ünnepekre, vagy éppen egy vasárnapi ebédre. Aki nem ismeri
a Yorkshire puddingot, ez olyasmi, mint egy sütőben sült sós fánk féle, mindenféle húshoz, szaftos ételelekhez nagyon passzol. De édesen, például lekvárral is ehető. Nálunk ez egy nagyon gyakori köret, anyósomékon is teszteltem, mikor itt voltak Skóciából és nem tűnt fel nekik, hogy ez nem hagyományos. Ha követitek a receptet, akkor ilyen szépek lesznek és bizosan sikerül.
Hozzávalók a pulykatallérhoz:60 dkg pulykahús darálva2-3 db alma hámozva, finomra reszelve2 kisebb tojáskb. 5 dkg darált kesudió (ízlés szerint)1 1/2 tk. friss zsályalevél apróra vágva vagy 1 tk. szárított1/2 tk. őrölt bors1/4 tk. őrölt szerecsendió1/4 tk. cayenne borsA Yorkshire puddinghoz (12 db):3 tojás11.5 dkg nyílgyökérpor
2.75 dl mandulatejsó, borsa sütőformához kevés zsír vagy kókuszolajA tallérhoz az összes hozzávalót tedd egy tálba és jó alaposan keverd össze, kár előre is bekeverheted és hagyd állni a hűtőben egy éjszakát. Nedves kézzel formázz belőle lapos tallérokat és serpenyőben, kevés zsíron süsd meg mindkét oldalát pirosra. Közepes lángon süsd, hogy a közepe is átsüljön. Sütőben is sütheted, 180 fokon, kb. 20-25 percig, félidőben fordítsd meg. A zsályá egy elég intenzív fűszer, adagold ízlés szerint.A Yorkshire puddingot általában teflonos 12 db-os muffin sütőben szoktam készíteni, így olyan kis guszták lesznek. A hagyományosat is ugyanígy sütöm, csak liszttel és tejjel. Verd fel a tojásokat, adj hozzá kevés sót és borsot. Felváltva keverd hozzá apránként a tejet és a nyílgyökérport, egy ngyon nagyon híg masszát fogsz kapni, hígabb, mint a palacsinta tészta. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, a muffinformákba tegyél egy kis darab zsírt,
és tedd a forró sütőbe 5 percre. Amikor a zsír felforrósodott vedd ki, oszd el a masszát muffinformák mélyedéseibe.Tedd egy nagyobb tepsire, hogy sütés közben a zsír ne sütőbe csöpögjön. Tedd vissza kb 20 percre, ne nyitogasd a sütőt közben. Nem szabad túl korán kivenni, mert összeeseik a pudding. Amikor már szép magas, akkor én 5 percre rákapcsolom a felső grillt, így ropogós lesz a külseje. Fontos, hogy tapadásmentes formában süsd, mert különben nem tudod egészben kivenni a puddingokat. Sütés után kicsit össze fog esni a pudding, de ez nem baj. Én még párolt lila káposztát és karfiolos édesburgonya pürét készítettem hozzá köretnek.Szombaton kisétáltunk az erdőbe fenyőfáért, pár fotót készítettem, hogy megmutassam milyen most itt a táj. Először alig láttunk a ködtől, de később kisütött
a nap. Megtaláltuk a karácsonyfánkat is :)