Nyáresti álom habcsóktorta - paleo

  • 2014.07.13.
  • 8

Szándékosan hanyagolom a blogolást és a Fb-ot, kánikula volt eddig Norvégiában, minden nap 30 fok feletti hőmérséklettel, amit én nagyon élvezek. Most éppen kcsit lehűlt a levegő, így gyorsan megírom a receptet, nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz, mikor feltettem a képeket a facebookra:) Ez volt az egyik hétvégi kerti grillparty sztárja, villantós és nagyon finom desszert. Egy norvég magazinban láttam hasonlót, csak ott más krém volt benne, nagy nagy sikere volt mindenkinél. Bármilyen krémet lehet bele tölteni, a gyümölcs is lehet bármilyen, bár nekem a bogyósok és a citrom a legnagyobb kedvenceim és természetesen nem csak paleosan lehet készíteni. Hozzávalók:A habcsók tortához:8 tojásfehérjecsipet sópár csepp citromlékb. 20 dkg erythritol (porrá őrölve)A lemon curd hozzávalói:8 tojássárgája25 dkg erythritol5 citrom leve (ha bio, akkor a reszelt héja is)10 dkg kókuszvaj
A vaníliás túrókrém hozzávalói:15 dkg totu1-2 tk. citromlé vagy limelé 5 dkg erythritol1- 1,5 dl kókusztej1 rúd vanília magjaiA csokikrém hozzávalói:15 dkg étcsoki (cukor, szója és tejmentes)1,5 dl kókusztejA tetejére:kb. 60 dkg vegyes bogyós gyümölcs A lemon curd-öt előre is el lehet készíteni, akár napokkal előtte is, de persze fennáll a veszélye, hogy elfogy idő előtt:) Általában egész tojásból szoktam készíteni, de most direkt csak a sárgájából készült, a fehérje meg kell a habcsókhoz. Egy olyan fém tálban szoktam készíteni, ami illeszkedik a fazekamra. A fazékba vizet tettem fel forralni, a fémtálba tettem az összes hozzávalót a kókuszvajon kívül és habverővel simára kevertem. A tálat a vízgőz fölé tettem, de csak gyöngyözzön a víz, ne magas lángon forraljuk és a tál alja ne érjen a vízbe. Folyamatosan kevergetve kb 7-10 perc alatt szép sűrű citromkrémet kaptam. Ha estleg nem teljesen sima a krém, akkor egy sűrű szitán át kell paszírozni, ez pár perc alatt megvan. Ezután belekevertem a kókuszvajat is, lefedtem fóliával és hagytam kihűlni. Ezután hűtőben lehet tárolni, 5-6 napig biztonságosan eláll. A kókuszvaj kicsit más, mint a vaj,
hidegen nem olyan sima krémes, így evés előtt kiszoktam venni a hűtőből, legalább 20 percre és habverővel átkeverem, hogy szép sima legyen. A tojásfehérjéket egy csipet sóval mixerrel elkezdtem habbá verni, amikor félkemény volt, kanalanként elkezdtem hozzáadni a porcukor állagú édesítőt. Addig kevertem, amíg szép kemény, fényes habot nem kaptam. A végén kevertem hozzá a citromlevet is. Két nagy lapot és több kicsit formáztam belőle, sütőpapíros tepsin sütöttem őket. 180 fokos előmelegített sőtőbe tettem, amit rögtön levettem 130 fokra és kb. 1 órán keresztül sütöttem, szárítottam a habcsókokat, majd a sütőben hagytam őket kihűlni. A túrókrémhez az összes hozzávalót turmixgépbe tettem és krémesre kevertem. Annyi kókusztejet kell hozzá adni, hogy krémes, de nem folyékony krémet kapjunk, édesíteni ízlés szerint lehet. A csokikrémhez a csokit vízgőz felett felolvasztottam, majd hozzáadtam a kókusztejet és habverővel sűrű krémmé kevertem. Ezután összállítottam a tortákat, nálam 1 nagy és 3 kicsi készült. Habcsók, citromkrém, túrókrém, csokikrém, majd még 1 emelet ugyanígy és a tetejére a gyümölcsök és mentalevél díszítésnek.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)