Treacle pie - melaszos pite és egy kirándulás képei

  • 2014.05.03.
  • 4

Ez egy skót desszert, Aranyemberem kedvéért készítettem, imádja a melaszos édességeket. Nagyon nagy sikere volt, meg is ette a nagy részét ő egyedül.Az alap hozzávalói:25 dkg liszt5 dkg porcukorpici só 12 dkg vaj1 tojás1-2 ek. hideg víz Töltelékhez:15 dkg keksz morzsa (lehet mradék sütemény morzsa, vagy fehér kenyér morzsa)5 dkg vaj3 tojás1,5 dl melasz2,5 dl golden szirup (ha nincs, méz is jó)1/2 tk. só0,5 dl tejszínA lisztet elvegyítettem a porcukorral és a sóval, elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a tojást és 1-2 evőkanál hideg vizet, összgyúrtam. A piteformát kikentem vajjal, kinyújtottam a tésztát, kibéleltem vele a formát. A tojásokat felvertem, hozzáadtam a tejszínt, a sót. A vajat egy edényben felolvasztottam, hozzáadtam a melaszt és a golden szirupot, csak langyosra melegítettem, hogy folyékony legyen, ezt is a tojásokhoz adtam. Ha nincs melasz, lehet az egész golden szirup, akkor világosabb színű lesz egy kicsit. Végül a darált kekszet is belekevertem, eredetileg friss kenyérmorzsát használnak hozzá, de bármilyen száraz keksz tökéletes bele. Beleöntöttem a kibélelt piteformába és 170 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütöttem, ezután lecsökkentettem 150 fokra a hőmérsékletet és még kb.
20 percig sütöttem. Kihűtve tálaltam, már langyosan is felvágható, vanília fagyi is jól passzol hozzá. Még húsvétkor készültek ezek a képek, kirándultunk, a Kongens utsikt (királyi kilátó) volt a célunk, régen itt vezetett keresztül a király útja Osloból Bergen felé, amikor még nem voltak autók. Sokszor jártunk már itt, mint mindig, most is nagyon szép volt.