Semlor, svéd töltött farsangi fánk

  • 2014.03.03.
  • 2

Nem igazán fánk ez, inkább édes zsömle (boller) és a sütőben készül, van már a blogon egy boller recept, ami mindenapi péksütinek számít itt, van a skolebrød recept, azt is nevezik skolebollernek, és van mini skolebrød is. Soszor megsütöttem már ezt is, csak még nem került fel ide, sokféle recept van, én ezt régebben találtam egy újságban. Nem csak a svédek sütik, hanem egész skandináviában készülnek külünböző változatai, hagyományosan mandula masszával vagy marcipánnal töltik meg, de a vaníliakrémes is elég népszerű, Norvégiában fastelavnsbollernek nevezik.. Ezt a péksütit húshagyó keddre szokták sütni, ami holnap van és egyben a pancake day is, de persze lehet bármikor készíteni, a farsangi fánk sem feltétlenül farsangkor készül. Én a családnak is édesítővel készítek szinte mindent, de jöttek a lányom barátnői (azért is sütöttem, ez volt a kívánág), ők állítólag nem szeretik az édesítő ízét, így most cukorral sütöttem. Hozzávalók a fánkhoz: (16-18 db)3 dl langyos tej15 dkg cukor 5 dkg friss élesztő0,5 tk. só1 tojás3 tk. őrölt kardamom15 dkg puha, de nem olvasztott vajkb. 12 dl
liszt (nekem ez kb. 70 dkg szokott lenni)1 tojás a kenéshez A vaníliás krémhez:2,5 dl tej1 dl tejszín6 dkg cukor 1 vaníliarúd3 tojássárgája2 ek.étkezéi keményítő+2 dl tejszín
pici cukorral felverveA tejet a tejszínnel egy kis fazékba tettem, feltettem forralni, a vaníliarudat kettávégtam, a magokat kikapartam, félretettem, azt a legvégén teszem bele mindig. Az üres vaníliarudat beletettem a tejbe, azzal együtt forralam fel. A cukrot, a tojássárgákat és a keményítőt simára kevertem egy ki tejjel, amikor a tej felforrt, a vaníliarudat kidobtam belőle. A forró tejet folytonos keverés közben a tojássárgás keverékhez öntöttem, majd visszatettem a tűzhelyre, alacsony lángon addig főztem, amíg besűrűsödött, forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárgája. Amikor kész lett, hozzá kevertem a vanília magokat és egy tálba öntöttem, fóliával letakartam és kihűtöttem. Akinek nincs ideje vaníliakrémet főzni, használhat hozzá pudingot is, de azért igazi főzött vaníliá krémmel az igazi. Nekem most picit folyós lett a krémem, nem főztem elég sűrűre, de azért persze elfogyott.A tésztáthoz egy kevés langyos tejben kevés cukrot elkevertem, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Amikor felfutott, minden hozzávalót bepakoltam a mixer táljába és bedagasztottam, az összes lisztet nem kell egyszerre hozzáadni, hanem fokozatosan, lehet, hogy kevesebb is elég, de lehet, hogy picit több kell. A kardamomtól nem kell tartani, nagyon finom íze és illata van, a legfinomabb egyébként frissen őrölve, csakúgy, mint a legtöbb egyéb fűszer. A tésztát hagytam a duplájára kelni, majd 16 részre osztottam, általában 16-18 darab jön ki belőle, de lehet tetszés szerinti nagyságú fánkokat formázni. Minden darabot úgy formáztam meg, mint a zsömlét, sütőpípros tepsire rakosgattam őket, és újra hagytam duplájára kelni, kb. 40-45 percig. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsülnek, ez sütőtől függhet, amikor szép aranybarna, akkor készen van. Rácson kihűtöttem őket, majd a kalapjukat levágtam, a belsejöket picit kikaprtam, ezt a hagyományos módszernél a mandulamasszához keverik, és visszatöltik, nálunk valaki mindig elcsipegeti, de félre is lehet tenni édes morzsának. A fánkokat megtöltöttem vaníliakrémmel, a tetejére
felvert tejszínhabot nyomtam és visszatettem a kalapjukat és meghintettem őket porcukorral. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és még olajszag sem lesz a házban:) Már a gluténmentes és laktózmentes verzió is elkészült, majd valamikor felkerül a blogra:)Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)