Epres - csokis Charlotte torta - paleo

  • 2014.02.03.
  • 2

18 éves lett a nagyobbik fiam, az ő szülinapjára készült, ő ugyan nem paleos, de mikor kérdeztem milyen legyen a tortája, csak annyit mondott, csokis és epres, de olyan, hogy te is tudjál enni belőle anya:) Ez lett belőle, szerintem nagyon mutatós és irtó finom volt. Kicsit csajos lett a színe, de nem reklamált senki. Hozzávalóka piskóta tekercshez:4 egész tojás3 ek. erithrytol (por alakú)csipet só4 kanál darált mandula1 ek.tápióka keményítőA piskóta tekercs krémhez:1 dl kókusztej10 dkg étcsoki (tej és cukormentes)2,5 dl kókuszkrém8 dkg erithrytolEpres töltelékhez:4 dl kókuszkrém0,5 kg eper (fagyasztott)1 ek. citromlé3 dkg erithrytol (por alakú)agar-agar (lehet zselatin is)+ 0,5 dl meggylé (csak a színe miatt) A kakaós piskóta laphoz:2 tojás2 ek. erithrytol (por alakú)2 ek. kakaópor2 ek. mandula A csokis krémet készítettem el először, a kókusztejet felforralatam, beletördeltem a csokit, addig kevergettem, míg elolvadt, hozzákevertem az édesítőt is. Érdemes megkóstolni, mert elég keserű, én nem tettem ebele sok édesítőt, mert pont így volt jó a krémmel. Amikor kihűlt, a kókuszkrémet felvertem habbá, belekevertem a csokis krémet és felhasználásig hűtőbe tettem. A tekercshez az egész tojásokat az édesítővel és a csipet sóval habosra vertem, mixerrel ez legalább 10-12 percig tart, míg a térfogata legalább háromszorosára nem nő. Ekkor belekevertem a tápiókával elkevert mandulát, sütőpapíros tepsin téglalap alakúra elsimítottam, 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt lett kész, de ez sütőtől függ. Közben a kakaós piskótát ugyanígy elkészítettem, kapcsos tortaformában sütöttem meg, ami pont akkora volt, mint a tál, amiben készítettem a tortát, ha nincs pont akkora forma, akkor nagyobbat kell sütni és méretre vágni. A piskótát a tekercshez még melegen feltekertem, így hagytam kihűlni, mikor kihűlt, megkentem a csokis krémmel, feltekertem és vékony szeletekre vágtam. Egy tálat kibéleltem folpackkal, kiraktam a piskóta tekercs szeletekkel. Még előtte megmértem, mennyi folyadék fér a tálba, ebből számítottam ki, hogy kb. mennyi töltelék kell hozzá. A kiolvasztott epernek egy részét félretettem, ezeket ősszevágva kevertem a krémbe, a többi epret leturmixoltam, elkevertem a citromlével és kevés édesítővel. Az epertől is függ mennyi kell bele, ha elég édes, lehet, hogy nem is szükséges hozzáadni. A kókuszkrémet felvertem, nem baj, ha nem sikerül túl keményre, elkevertem az eperpürével, hozzákevertem az eperdarabokat is, és mert elég fakó színe volt, 1 dl meggylét adtam hozzá, de ez elmaradhat. Az agar-agar, amit használok, 1 csomag 3 liter folyadákhoz elég, így kb. a harmadát használtam fel, biztos, ami biztos. Fél deci forró vízben feloldottam, majd az epers krémhez kevertem. Mikor elkezdett dermedni, akkor öntöttem a tekercsekkel kirakott tálba, elsimítottam, majd befedtem a kakaós piskótalappal. Hűtőbe tettem, amikor a krém teljesen megdermedt, óvatosan tálra borítottam és lehúztam róla a fóliát. Bonyolultnak hangzik, de az egésszel kész voltam kb 1 óra alatt. Nekünk nagyon ízlett, Angi szerint a csokis krém túl keserű volt, azt kiturkálta.Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)