Skót white pudding és itt van a tél újra pár képben

  • 2013.11.25.
  • 1

Végre nem édesség, a neve ellenére sem:) Nem néz ki valami jól a képeken, de a skótok nagy kedvence, meg az írek is szeretik, az angolok is, csak ők
Hog's puddingnak
nevezik, olyanokat olvastam, hogy eredetileg még bárányagy is volt benne, azt nem vállatam volna be.
Nem is tudom elmondani mióta hallgatom, hogy tudok-e készíteni ilyet, mert ez annyira finom. Egyszer ettem ilyet csak, nem rossz, de azért nekem a magyar füstölt kolbász jobban ízlik. Van egyébként még black pudding és red pudding is, lehet választani.
Tulajdonképpen egy sertéshúsból vagy marhahúsból és zabpehelyből készült főtt kolbászszerű dolog ez a white pudding, amit normális emberek simán megpirítva eszenk, de nem a skótok, ők ezt is rántva eszik. Házilag nem hinném, hogy készítik, megveszik a chip shopban, de ugye itt nincs ilyen, így kénytelen voltam elkészíteni. Gőzöm nem volt róla, hogyan is álljak neki, milyennek is kell lennie pontosan, végül sok féle receptet átnézve maradtam az egyszerűség mellett. Már amikor kifőttek és bejött Aranyember a konyhába, szagolgatott, azt mondta, hogy white pudding illat van, kóstolta már akkor is és reménykedtem, hogy akkor jó úton vagyok. Végül annyira sikeres lett, állítólag tökéletes, olyan, mint Skóciában és a gyerekeim is szeretik. Nálunk most tarlórépa püré és tojásos karfiol krokett volt hozzá, én csak azokat ettem. Nem hiszem, hogy valaki nekiáll majd elkészíteni, de érdekességként felteszem.
Hozzávalók:60 dkg zsírosabb sertéshús2 nagy fej hagyma 40 dkg zabpehelysó, bors1 tk. allspice (jamaica bors)A húst, a szalonnát és a hagymát ledaráltam, a zabpelyhet kevés vízben beáztattam. Az egészet jól összegyűrtam, sóztam, borsoztam és fűszereztem. Eredetileg több benne a zabpehely, mint a hús és vannak vegetáriánus változatok is. Jobb híján most folpackba csomagoltam kisebb kolbászokat és vízben kb. 20-25 percig főztem. Amikor kifőttek, kicsomagoltam őket, kihűtöttem, majd sűrű palacsinta tésztába mártva forró olajban
kisütöttem őket. Tradicionálisan szószos darált hússal és krumplipürével eszik, vagy sült krumplival, esetleg még erre is tesznek egy kis curry szószt és ez komoly:) Itt a tél, kétszer már havazott, de elolvadt, szombaton viszont olyan hideg volt, gyönyörű fehér lett minden a hidegtől. Szikrázó napsütés volt, így sétára indultunk a hófehér világba, nekem ilyenkor tetszik legjobban.