Eplekake - norvég almatorta

  • 2013.10.16.
  • 6

Ez egy norvég recept, a főnökömék családi receptje, igaz én is kicsit alakítottam rajta, így ez már az én receptem:) Ez is olyan, mint a többi sütemény, ezerféle recept létezik belőle, mindenkinek megvan a kedvence, a családi recept, ami a legfinomabb. Alapjában egy finom kevert tészta sok fahéjas almával, némi kardamommmal megbolondítva. Nagyon egyszerű és mégis nagyon finom süti, érdemes kipróbálni. Langyosan vanília fagyival, vanília szósszal isteni, de hidegen sem fog ránk száradni, tejszínhabbal, édes tejföllel, vagy csak magában is finom. Ez most tepsiben készült, de persze lehet torta formában is sütni.Hozzávalók:15 dkg puha vaj5 dkg lágy barna cukor10 dkg cukor (nálam Sukrin édesítő)csipet só 4 kisebb tojás v. 3 nagy1,5 dl tejszín 20 dkg liszt1,5 tk. sütőpor1 tk. fahéj1/2 tk. őrölt kardamomA tetjére:kb. 4 db savanykás ízű alma1 tk. citromlé fahéj 3 ek. barna cukor5 dkg durvára tört mandula (opcionális) Ez egy kisebb méretű tepsiben készült, de egy közepes méretű tortaforma is jó, vagy kisebb, akkor magasabb lesz a süti. Kivajaztam és kiliszteztem a tepsit, az almákat meghámoztam, vékony szeletekre vágtam, pici citromlével meglocsoltam, majd barna cukorral és fahéjjal megszórtam és jól összekevertem, félretettem. A puha vajat a barna cukorral és az édesítővel habosra kevertem a mixerrel, majd pár kanál lisztet adtam hozzá és egyenként a tojásokat is hozzáadtam, mindegyikkel pár percig kevertem. A tejszínt is beleöntöttem, szintén simára kevertem, legvégül a sütőporral, sóval és fűszerekkel elvegyített lisztet is belekevertem. A masszát az előkészített tepsibe öntöttem, ha kapcsos formát használ valaki, lehet bele sütőpapírt tenni, de nekem elég sűrű volt a massza, nem hiszem, hogy kifolyna. Az alma szeleteket a tetejére rakosgattam, kicsit bele is nyomtam a tésztéba, megszórtam a darabos mandulával, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt lett készen, érdemes tűpróbát végezni. Finom sütemény, a fűszerek és a barna cukor adják meg a karakterét, ezeket nem érdemes kihagyni, a legjobb hozzá valmailyen savanykás ízű alma, egyébként a süti nem túl édes, aki a nagyon édes sütiket szereti, az tegyen még bele cukrot.Tényleg finom, puha a tésztája, illatos, egy leves után készült nálunk és ezt az adagot el is tüntette a család egyben.