Vaníliás sűrített tejes buci tangzhonggal

  • 2013.06.05.
  • 2

Ez a péksüti szintén tangzhonggal készült, nézzétek meg a csokis wassantot is itt, az is nagyon finom, csak az kicsit bonyolultabb, egyre jobban szeretem ezt a technikát:) Ez a buci is szuper lett, pillekönnyű, foszlós, enyhén édes a vanília zamatával, tökéletes, akár vajjal, lekvárral, de magában is. Hozzávalók:1 adag tangzhong (1,25 dl víz + 2,5 dkg liszt)1 ek. cukor2 tojás sárgája 1 dl tej15 dkg sűrített tej (cukrozott, de lehet házi is)2 rúd vaníliakb. 50 dkg liszt 2,5 dkg olvasztott vaj3 dkg élesztő+tölteléknek kb. 5 dkg kemény vaj (én sós vajat használtam)a tetejére egy tojás sárgája + 1 ek. tej
Először a tanzhongot főztem meg, ezt lehet előző nap is készíteni. A vizet elkevertem a liszttel csomómentesre, feltettem főzni, közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főztem, míg csíkokat nem tudtam húzni a masszába, ez csak pár perc. Ha van hőmérő, akkor 65 fokosnak kell lennie, de én még sosem mértem meg. Egy másik edénybe kapartam át és hagytam kihűlni. A langyos tejben elkevertem az evőkanál cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, letakarva hagytam felfutni. A többi hozzávalót a mixer táljába pakoltam az olvasztott vaj kivételével, a felfutott élesztőt is hozzáadtam és elkezdtem dagasztani.Az összes lisztet ne adjuk hozzá egyből, mert nem biztos, hogy kell. Nekem kellett még kb. 5 dekányi. Amikor a tészta már kezdett szépen összeállni, akkor az olvasztott vajat is lassan hozzácsurgattam, szép feszes, hólyagos tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. Annyira jó állagú volt a tészta, nem kellett liszt a nyújtáshoz. Lazán átgyúrtam, majd 8 részre osztottam, egyenként nyújtott könnyecsepp formára nyújtottam, a végébe egy darabka sós vajat tettem és jó szorosan feltekertem. Sütőpapíros tepsire tettem, langyos helyen megint a duplájára kelesztettem, majd lekentem a tejjel elkevert tojássárgájával. 180 fokos sütőben szép aranysárgára sütöttem őket. Nagyon finom, próbáljátok ki, én este sütöttem reggelire, de végül kevés lett reggelire:)