Rózsa keksz - SAD 16. forduló

  • 2013.06.18.
  • 8

A SAD 16. fordulójának háziasszonya SüniSüti rózsás kedvében volt, amikor kitalálta ezt a témát, ami szerintem nagyon ötletes, én én is azonnal rózsás hangulatba kerültem.A receptet itt találtam, ahogy megláttam a gyönyörű képeket, nyomban beleszerettem. Kelt tésztát is készítenek ezzel a formázással, én annyit változtattam, hogy a felét kakaósan készítettem, meg egy pici matcha teásat is és így variáltam a színekkel. Persze lehet ételfestékkel is próbálkozni, de én nem nagyon szeretem, ha elkerülhető, inkább nem használom. Az eredeti recept lengyel, és ott a liszt fele egy bizonyos fajta liszt, a krupczatki, amiről annyit sikerült kiderítenem, hogy egy nagyszemű fényes liszt, sütikhez és még panírozáshoz is használják. Gondoltam, ha lenne réteslisztem, azt használnám, de mert itt nincs én semolina lisztet használtam, amitől jó ropogós lett a keksz. Ennek ellenére az én kekszeim elterültek kissé, nem lettek olyan szépek, mint az eredeti, de azért finom lett és elfogyott.Hozzávalók nálam:20 dkg hideg vaj32 dkg liszt (ebből 15 dkg semolina)9 dkg porcukor3 tojás sárgája1 vanília rúd csipet só + 2 ek. kakaópor kevés vízben feloldva+ 1/2tk. matcha tea kevés vízben feloldva Azért nem szeretem a cup-os recepteket, mert van ugyan mércém, de ahányszor lemérem a dolgokat, mindig más a súlya, de azért most is lemértem. A liszteket elvegyítettem a sóval, hozzáadtam a hideg vajat kis darabokra vágva, morzsásra összedolgoztam. Hozzáadtam a porcukrot és a tojások sárgáját és a vanília rúd kikapart belsejét, gyorsan összedolgoztam a tésztát. Ekkor én három részre osztottam a tésztát, két nagyobbra és egész kicisre, de ezt a lépést ki lehet hagyni, simán is nagyon jó. Az egyiket hagytam vaníliásan, a másik nagydarabbba beledolgoztam a vízzel kikevert kakaót, a kis darabba pedig a vízben feloldott matcha teát, majd egyenként
gömbölyűre formáztam őket, fóliába téve fél órára a hűtőbe tettem. A hideg tésztákat
lisztezett felületen kb. 3-4 mm-esre nyújtottam, közepes pogácsa szaggatóval köröket szaggattam, majd megformáztam a rózsákat. Ide kattintva látható, hogyan kell csinálni, nagyon egyszerű. A rózsákat sütőpapíros tepsire állítottam, ekkor volt egy olyan érzésem, hogy jobb kicsit lefagyasztani őket, nehogy szétfollyanak. Van egy fagyasztóládám is, abba pont belefért tepsistől, így betettem, fél órára kb.Ezután 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöttem őket, míg a szélei nem kezdtek barnulni. Pár darab így is szétterült, a többi csak lelapult, de megőrizte a rózsa formát. Nem tudom, hogy a liszt-e az oka ennek.Kíváncsi vagyok a többi rózsás remekműre is, Süni Sütinek pedig köszönöm a játékot és sok türelmet kívánok az összefoglaló megírásához.