Mákos marcipános porhanyós kifli és Angi bulija

  • 2013.06.01.
  • 7

Ez a porhanyós kifli recept tojás nélküli és Horváth Ilona szakácskönyvéből van, rengetegszer sütöttem már, anyuval is sokszor sütöttük, szinte mindenféle töltelékkel. Most a mákot házasítottam marcipánnal, mert mindkettő a kedvencünk, de készült sima marcipános is Aranyembernek. Nos, elég csak annyi, hogy nagyon mákos és finom:)Hozzávalók a tésztához:0,5 kg liszt20 dkg vaj1 dl tejfölcsipet só1 ek. cukor2 dkg élesztőpici tej1 rúd vanília
A töltelékhez:25 dkg marcipán10 dkg darált mák2-3 ek mascarpone1 ek. étkezési keményítő
A tésztához a lisztet elmorzsoltam a vajjal, aztán a mixer táljába tettem, ésminden hozzávalóval együtt összegolgoztattam a tésztát. Annyi tejet kell csak hozzá adni kanalanként, hogy formázható, jó állagú tésztát kapjunk. Az élesztőt én nem futtattam fel, csak hozzámorzsoltam, de persze fel lehet futtatni. A tésztát letakarva 1 órát hagytam pihenni. addig elkészítettem a tölteléket, ami nagyon egyszerű. A puha marcipánt kikevertem a mascarponéval, hozzákevertem a mákot és a keményítőt is, majd felhasználásig hűtőbe tettem, könnyebb adagolni, ha kicsit dermedtebb. Cukor nem kell bele, a marcipán éppen elég édes és a keményítőt azért adtam hozzá, hogy a töltelék ne jöjjön ki sütés közbe. Azért egy pár darabnál kifolyt kicsit, mert túl sok tölteléket tettem bele. Ez nekem kb a felére lett elég, a többibe csak sima marcipánt tettem, így együtt fél kiló marcipánt használtam el. A tésztát 4 darabra osztottam, egyenként körré nyújtottam, majd cikkere vágtam, a tölteléket ráhalmoztam, ígyekeztem úgy feltekerni, hogy a tölteléket minnél jobban becsomagoljam. Sütőpapíros tepsire rakosgattam őket, hagytam még pihenni 20 percet, majd 180 fokos sütőben halványra sütöttem őket, még forrón megszórtam vaníliás porcukorral vagy bele is lehet forgatni. Nagyon finom a mákos marcipános és a sima marcipános is.Angi szülinapi bulija nagyon jól sikerült, gyönyörű idő volt, így kerti parti lett belőle, s milyen jó volt, nem kellett takarítani a házat utána. Norvég ízlésnek megfelelően készítettem az ételeket, Aranyember grillezte a virslit (pølse), amit lømperbe (krumplis palacsinta) tekerve ettek. Készítettem több színű zselét gyümölccsel, volt még vaníliás cupcake csokis glazúrral és csokis cupcake vaníliás glazúrral. Jól érezték magukat, az ajándékbontás is a füvön volt, örülök, hogy még Victoria, a tolószékes kislány is jól érezte magát, mindenbe igyekeztünk őt is bevonni és láthatjátok ők mind One Direction rajongók:)