Fehér csokis angyalok eledele rolád áfonya zselével

  • 2013.06.22.
  • 5

Az angel food bizony nagyon sokoldalú, lehet készíteni belőle finom tortát, cupcake-et, és ilyen gyönyörű tekercset is. Annyira erősen tűzött a nap, nem tudtam fotózni sem kint, sem bent sajnos. Már volt is a fagyasztóban fehérjém, meg a rózsás kekszeknél is lett azonnal 4, így ezt gondoltam ki a felhasználásukra. Imádom az áfonyát, ezt már biztosan tudjátok, és mert itt nincs meggy, ami nagy szomorúság nekem, én áfonyával kárpótolom magam:)Hozzávalók:12 tojásfehérje10 dkg kristálycukor10 dkg szitált porcukor12 dkg szitált liszt1/2 tk. só1 ek. citromlé2 tk. vaníliesszencia2 ek. szitált kakaóporA töltelékhez:25 dkg fekete áfonya (fagyasztott)3 ek. barna cukor (ízlés szerint) 2 ek. étkezési keményítő10 dkg fehér csoki1 tk. kókuszolajElőször az áfonyát készítettem el, legjobb, ha pár órát a hűtőben van töltés előtt, így jól meg tud dermedni. A fagyasztott áfonyát felengedés nélkül egy vastagfalú edényben feltettem melegedni a barna cukorral együtt. Amikor felolvadt, botmixerrel pürésítettem, majd fél deci vízben simára kevertem a keményítőt és ezzel besűrítettem, amikor kihűlt, akkor betettem a hűtőbe. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket betettem a mixer táljába és először alacsony fokozaton kevertem amíg elkezdett habosodni. Ekkor hozzáadtam a sót és a citromlevet,majd tovább kevertem közepes fokozaton. Amikor közepes keménységű lett, hozzáadtam kanalanként a kristálycukrot és mindig vártam egy kicsit, hogy jól összekeverje a gép, végezetül hozzáadtam a vaníliarúd kikapart magjait is. Igazség szerint a cukor mennyiségét csökkentettem, de a recept ezt a mennyiséget adja meg. Addig kevertem, amíg nagyon szép kemény habot nem kaptam. A lisztet a porcukorral összeszitáltam egy tálbaés
kis adagokban belekvertem a tojás habba, majd fakanállal összekevertem, anélkül, hogy a összetörtem volna a habot. A legnagyobb méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, a tojáshabot elsimítottam rajta egyenletesen és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem. Egy tiszta konyharuhát megszórtam porcukorral, erre borítottam a kisűlt tésztát, lehúztam a papírt és szorosan feltekertem, csak úgy, mint a piskóta tekercsnél. Amikor kihűlt, kitekertem, megkentem az áfonyazselével, feltekertem és a tetejét bevontam a fehér csokival, amit egy pici kókusz olajjal olvasztottam fel, egész áfonya szemmekel díszítettem. Hűtőbe tettem pár órára, hogy szépen lehessen szeletelni. Áfonya helyett bármilyen gyümölccsel elkészíthető, nagyon jó recept a tojásfehérjék felhasználására. Nem reped, nem szakad, mint a piskóta, nagyon könnyű tekercset készíteni belőle.