Bazlama, török joghurtos lapos kenyér

  • 2013.06.03.
  • 9

A receptet ebben a blogban találtam, Alana az egyik Masterchef Australia versenyzője volt, szerintem az egyik legtehetségesebb, és ő is blogol:) Ezt a finom kenyeret készítettem a csicseriborsós ételhez készítettem, majd holnap hozom a receptjét, nagyon passzolt hozzá.
De nagyon sokféle ételhez el tudom képzelni és most a grillezések idején is érdemes kipróbálni, egyszerű és gyorsan készen van. Török oldalakon is megnéztem, a legtöbb helyen kisebbek és vastagabbak voltak a kenyerek, de nekem ez pont így tetszik.Hozzávalók:7 gramm szárított élesztő1ek. cukor60 dkg liszt1,5 - 3 dl langyos víz szükség szerint (1 ek. tengeri só1 ek. olíva olaj20 dkg görög joghurt+ szőlőmag olaj a sütéshez (én kukorica olajat használtam)A szárított élesztőt elkevertem a cuokorral és 0,5 dl langyos vízzel, meleg helyen 10-15 percig hagytam felhabosodni. A lisztet a mixer táljába szitáltam, elkevertem a sóval, hozzáadtam a felfuttatott élseztőt, az olívát és a görög joghurtot és dagasztóhoroggal elkezdtem összedolgozni. Közben adagoltam hozzá a langyos vizet, annyit, hogy a tészta összeálljon és ne legyen ragadós, nekem összesen kellett kb 2 dl. 5 percig dagasztottam, majd nyújtólapon még kézzel átgyórtam, letakarva hagytam pihenni 20 percet. Egy közepes erpenyőt felmelegítettem és közben a tésztát 8 részre osztottam, mindegyiket kinyújtottam a serpenyő méretére. Annyira jó állagú volt a tészta, nem kellett egyáltalán lisztezni, nem ragadt le. Lekentem őket olajjal és megsütöttem a serpenyőben mindkét oldalát, míg szép aranybarna nem lett. Egy mély jénaiba tettem a kisült kenyereket, tiszta konyharuhával letakartam, hogy puha maradjon és a többit is ugyanígy megsütöttem. Nagyon finom, aktuális kedvenc kenyerünk lett, próbáljátok ki.