Áfonyás vaníliás intelligens krémes

  • 2013.06.15.
  • 8

Találtam ezen a blogon többféle intelligens krémest, csokis változatot már láttam máshol is, de gyönyörű a red velvet és a gyümölcsös is, na meg a citromos cupcake változat is szuper. Nagyon kíváncsi voltam, sikerül-e majd nekem is, őszintén nem hittem benne, hogy az enyém is lesz majd olyan szép. De lett, még az áfonyák is intelligensek voltak, tudták, hol a helyük.
Helyes lett, és a családi neve nálunk okoska, alias smart cake:) Másféle gyümölccsel is elkészíthető, azt irják a receptnél, hogy akár fagyasztottból is, de szerintem az szétfolyna, de majd kipróbálom.Hozzávalók:30 dkg friss áfonya4 tojás szétválaszva1 ek. víz15 dkg porcukor12,5 dkg olvasztott vaj11,5 dkg liszt0,5 l tej (szobahőmérsékletű)2 rúd vaníliaA tojások sárgáját habosra kevertem a porcukorral és az evőkanál vízzel. Hozzáadtam az olvasztott, de már nem forró vajat is, és tovább vertem. A lisztet és a vaníliarudak belsejét is hozzáadtam, végül a tejet is. Fontos, hogy a tej ne legyen hideg, mert kicsapódik a vaj a masszában. Simára kevertem a masszát, egy másik tálban felvertem a tojások fehérjét, majd lazán ezt is hozzá kevertem, úgy, hogy a hab ne törjön össze. Egy magasfalú pite formát használtam, mert nincs magasfalú tepsim, kb. 20x20-as tepsire elég ez az adag, az a lényeg, hogy minnél magasabb legyen, akkor lesz szép réteges, de a kapcsos forma nem jó, mert abból kifolyik. A forma alján szétterítettem az áfonyát, ráöntöttem a masszát, 160 fokos sütőben kb. 1 órát sütöttem (légkeveréses a sütőm). Nem szabad folyósnak lennie, de hűlés közben még szilárdul. Legalább 3 órát kell hűteni, én egy egész éjszakára a hűtőbe tettem, másnapre remekül lehetett szeletelni, porcukorral vagy nélküle egyaránt jó. Nagyon izgultam a felvágásnál, hogy milyen is lesz belül, de megnyugodtam, ja és nem csak okos, hanem isteni finom is. Úgy érzem lesznek még kísérleteim okoskával:)