Tejszínes túrós epertorta szülinapra

  • 2013.05.19.
  • 7

Pénteken Norvégiát ünnepeltük, tegnap pedig Angit,
9 éves lett, az volt a kérése, hogy gyümölcsös torta legyen és ne valami dedós Barbis, no igen, ilyen idősen már nem menő a Barbi baba:) Ez most a családi ünnepségre készült, de lesz majd gyerekbuli is, kb 15 norvég kislánnyal, már előre félek. A torta egyrészt nagyon szép lett, nagyon népszerű lett ez az epres díszítés, nem véletlenül, mert igen látványos, na meg nagyon finom is lett, de túró és eper párosa mindig nyerő.
Az idő is megjavult, tegnap délután 25 fok és verőfény, hogy meddig tart, azt nem tudom, de ma kirándulás lesz:)A piskóta hozzávalói:6 tojás6 ek. langyos víz6 ek. porcukor8 ek. lisztA tejszínes túrókrém hozzávalói:0,5 kg túró7 dl tejszín9 zselatinlap1 citrom levekb. 20 dkg porcukor (ízlés szerint)2 rúd vanília
+kb. 0,5 kg eper1 csomag sárga zselépor a díszítéshez olvasztott csokiA piskótát én 2 részletben sütöttem, a legnagyobb formámban kb 26 cm átmérőjű. Az egész tojásokat a langyos vízzel
magas fokozaton elkezdtem felverni, majd pár perc után a porcukrot is hozzáadtam, addig vertem, amíg az egész térfogata meg nem nőtt és szép habos nem lett, kb 10-12 perc. A lisztet is kanalanként hozzáadtam, óvatosan elkevertem,
sütőpapírral bélelt formába öntöttem és kb 20 perc alatt sült meg 180 fokon a 3 tojásos lapom. Amikor a teteje már szép aranybarna és érintésre picit ruganyos, akkor jó. Kivettem, óvatosan rácsra borítottam, lehúztam a papírt és hagytam kihűlni. Ugyanígy sütöttem meg a második lapot, persze lehet egyben is és szétvágni. A túrót botmixerrel áttörtem, hogy jó krémes legyen, hozzákevertem a vaníliarudak kikapart magját, a cukor felét, a citromlevet. A zselatint beáztattam, majd kinyomkodtam és pici vízzel felolvasztottam, hagytam kicsit hűlni. A tejszínt felvertem a cukor másik felével, de nem keményre, hanem úgy, hogy még folyós maradjon. Összefogattam a túróval, ilyenkor meg lehet kóstolni, mert mindenki máshogyan szereti, szerintem túl édesen nem jó. Az egyik piskótát a visszatettem a kapcsos formába, az eper szemeket kettévágtam, és a vágással kifelé körberaktam a formában. Vágtam még eper szeleteket, azokta fektetve rápakoltam a piskótára. A már nem forró zselatint hozzáadtam a túrós krémhez és jól elkevertem, betöltöttem a piskótára, a tetejét elsimítottam, betettem a hűtőbe dermedni. Közben elkészítettem a zselét, ami persze bármilyen lehet és azért tettem bele, mert Angi nagyon szereti. Amikor már a túrókrém megdermedt és a zselé is kezdett dermedni, óvatosan kanál segítségével a krémre öntöttem. Újra hűtőbe tettem, majd mikor a zselé is megszilárdult, akkor rátettem a másik piskóta lapot. A tetjét csokiba mártott eperszemekkel díszítettem. Igazából egy nagyon látványos torta lett, egyszerű is, csak várakozni kell sokat, amíg megdermed a krém, a zselé.Gratulerer med dagen Angi:) Boldog szülinapot Angi:)