Sült Alaszka fagyi torta, avagy a norvég omlett - SAD 15. forduló

  • 2013.05.24.
  • 1

Szerintem egy ilyen csodás fagyi tortával mindenkit le lehet venni a lábáról. Ahogy utána olvastam a desszert eredetének, akkor láttam, hogy norvég omlettként is ismert, bár semmi köze sem Alaszkához, sem Norvégiához, a hideg időjárás miatt kapta a nevét. Bizony, szokott itt olyan hideg lenni, hogy az omlett is megfagy és arcunkra fagy a mosoly is, szó szerint. Gionetta, a Magyar ízek tárháza blog szerzője a SAD 15. fordulójának háziasszonya, habos süteményeket, desszerteket vár, "Jaj de jó a habos sütemény" jelszóval. Ezt fagyit finom tojáshab borítja, szerintem megfelel a kiírásnak. A fagyi ízesítése lehet bármilyen, akár több ízű, több színű, ez csak idő kérdése. Maga az elkészítés nem hosszú, csak a várakozás, fagyasztás, na meg a piskóta alapot is meg kell sütni. Lehet egy nagyot, több kisebbet, akár egész miniket is készíteni. Nálunk nagy sikert aratott, nyári grillpartik, vendégségek királynői desszertje lehet, garantáltan lenyűgözhetjük a vendégeket vagy a családot. Az én fagyim ízesítése mangó-maracuja eper darabokkal dúsítva, mindez kakaós piskóta lapon. Nekem nagyon ízlett a fagyi savanykás íze együtt az édes habbal, de tényleg szárnyalhat a fantázia, nem lehet megúnni. Hozzávalók:2 tojásos kakaós piskótaA mangó-maracuja fagyihoz:1 nagy mangó1 maracuja püré konzerv (magok nélkül)20 dkg mascarpone3 dl tejszínkb. 8-10 dkg cukor (ízlés szerint)+20 dkg eper A tetejére:4 tojásfehérje15 dkg porcukor1 ek. étkezési keményítő1 tk. citromléElőször a fagyit készítettem el, mert annak idő kell, mert jól ki kell fagyasztani. Lehet egy nagyot is készíteni, az enyémek müzlis tálban készültek, de akár pici egyszemélyes adagokat is készíthetünk. A puha mangót lehámoztam, daraboltam és leturmixoltam, összekevertem a mascarponéval, a maracujapürével, amit előtte szitán átszűrtem, hogy a magok ne maradjanak benne. A cukrot ízlés szerint lehet adagolni, a maracuja eléggé savanyú, így egy pici legalább kell bele. A tejszínt felvertem, összeforgattam a gyümölcsös mascarponéval és fagyigépbe tettem. Amikor kész lett, belekevertem a darabokra vágott epret is, majd a folpaccak bélelet müzlis tálkákba töltöttem és betettem a fagyasztóba. Fagyigép nélkül is elkészíthető, nem kell feltétlenül kikeverni a fagyasztás előtt.
2 tojásos kakaós piskótát sütöttem, csak akkor tepsiben, hogy majd a müzlis tálkával alapot tudjak vágni a fagyinak. Amikor a fagyi jól átfagyott, akkor kivettem, kívűlről forró vízzel leöblítettem a tálkát, így könnyen kicsúszott a fagyi, lehúztam a fóliát és a kis gömböket az előre kivágott piskótalapra tettem, célszerű egyből a tepsire tenni. Visszatettem a fagyasztóba, addig elkészítettem a tojáshabot. Eredetileg cukorszirupos habot kéne hozzá készíteni, de én csak hasonlóan készítettem, ahogy a Pavlovánál szoktam. A tojásfehérjéket elkezdtem felverni, majd amikor már félkemény volt, kanalanként hozzáadtam a porcukrot, a végén a keményítőt is belekevertem a porcukorba és azt is hozzáadtam, majd pedig a citromlevet is. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha felemelem a tálat, akkor se essen ki belőle. Habzsákba töltöttem, de lehet csak kanálla is rákenni a fagyira. Kivettem a kis tortácskákat a fagyasztóból, a habot a tetejére nyomkodtam, majd biztos, ami biztos, még visszatettem fél órára a fagyasztóba. Kétféleképpen lehet befejezni, a grillsütőt a legmasabb fokozatra állítani és amikor felmelegedett 2-3 percre betenni a fagyit, ezt csináltam én. Jó is lett volna, ha mindenhol érte volna a hő, de az oldalát nem érte, a teteje meg elkezdett égni, így gyorsan kivettem. A másik módszer, amikor kis kézi gázégővel
megpörköljük a tojáshabot. Ezt akartam én is csinálni, meg is vettem hozzá a gázégőt, otthon derült ki, hogy a gáz nincs hozzá mellékelve, az üzletben meg nem lehet kapni. Akkor mi értelme!? Na mindegy, így nem tudtam szép egyenletes színt adni a habnak, de ettől még nagyon finom volt. Kíváncsi vagyok az összefoglalóra, biztosan mindenki remek habos dolgot készít. Az összefoglaló megírása nem kis munka, nekem is volt benne részem, sok sikert kívánok hozzá Györgyinek:)