Epres krémes tojásfehérjéből, hétvégi kirándulás képei

  • 2013.05.26.
  • 2

Gerdinél láttam meg ezt a krémest, amihez jó sok tojásfehérje kell, nem tudom hogy csinálom, de nekem nagyon gyorsan összegyűlik mindig. Ezt alakítottam át epres krémessé, mert most eper lázban vagyok, nagyon finom lett, és azért készítettem torta formában, mert nekem nincs
magas tepsim.
Aggódtam kicsit, hogy meg fog-e dermedni a krém, végül szeletelhető lett, de egy picit lágy, a maradék másnapra viszont megdermedt teljesen. Nem pudigporból készítettem, hanem keményítővel és eperrel, tulajdonképpen a pudingpor nem más, mint étkezési keményítő színezékekkel, aromákkkal. A tésztának csak a felét készítettem el, a krémet meghagytam, de végül sok lett a formához, így külön edénybe tettem, az is elfogyott. Hozzávalók a lapokhoz nagy tepsihez:
35 dkg liszt20 dkg vajcsipet só1 egész tojás +1 sárgája1 ek. ecet1-2 ek. tejfölA krémhez:8 dl tej40 dkg eper pürésítve2 rúd vanília 16 dkg étkezési keményítő20 dkg porcukor10 tojásfehérjecsipet só+ kb. 0,5 kg eper
A lapokhoz a lisztet, sót a vajjal elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást meg az egy sárgáját, ecetet, tejfölt, nekem is 1 evőkanál elég volt.A mixerrel dolgoztattam össze, majd még kézzel simára gyúrtam. 2 részre osztottam, tortaforma méretűnél kicsit nagyobbra nyújtottam őket, 175 fokon egymás után tepsi hátán kisütöttem. Sülés közben kisebb lett a lap s felpúposodott,mikor kihűlt, késsel pontosan formára vágtam. A töltelékhez az étkezési keményítőt kevés tejjel elkevertem, s a többi tej hozzáadásával meg egy kis cukorral felfőztem, majd az eperpürét és a vaníliák kikapart magjait is hozzáadtam, psszeforraltam. Közben a mixerrel a tojásfehérjéket előbb a
csipet sóval, majd a többi cukorral keményre vertem. Mikor felfőtt a puding, elkezdtem kanalanként hozzáadni a habot, közben a lángon hagytam. 1-2 percig még együtt főztem a pudingot a habbal, kezdett kicsit odakapni, de nem égett le.
Az alsó lapra tettem az eper szemeket, majd ráöntöttem a tölteléket, melegen kissé folyós volt, de tényleg hűlés közben dermedt, az enyém másnapra lett a legjobb, lehet, hogy több keményítő kellett volna bele az eperpüré miatt. A másik lapot én is felszeletelve tettem rá a tetejére, de Gerdi azt írja fel lehet szeletelni utána is, én biztosra mentem.

Fantasztikus idő volt, van ezen a hétvégén megint, 28-30 fok, családi horgászversenyt rendeztünk, nem nagy eredménnyel, 1 árva halacska került horogra, de jövő héten folytatás lesz. Persze én fotózgattam szokás szerint, pár képet megmutatok.