Hólabda, avagy Kozáksapka
- 2018.01.19.
- 3
kozáksapkaKözépen hólabda, a csokis tetejű kozáksapkaIgazi retro süteményt készítettem a szülők-nevelők báljára, amelyet most tartottak Dorka unokám iskolájában. Annakidején - vagy 30 éve - búcsúra, lakodalomba mindig ezt sütöttük. Vagyis akkor még csak Hólabda volt, tehát a tetejét is megkentük krémmel és kókuszreszelékbe mártottuk.Később csokival a tetején már Kozáksapkának nevezték. Én ezt nem csináltam, és Hólabdát is talán 20 éve utoljára, de csak a hozzávalók pontosítása végett kellett elővennem a szakácskönyvet.Tészta hozzávalói:8 tojás8 evőkanál forró víz25 deka finomliszt2 evőkanál natúr kakaópor1 zacskó sütőpor25 deka kristálycukorKrém hozzávalói:fél liter tej5 evőkanál finomliszt2 zacskó vaníliás cukor25 deka Ráma margarin3 cent rumOldalára:10 deka kókuszreszelékTetejére.10 deka olvasztott csokiA lisztet, sütőport, kakaóport szárazon összekevertem.A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjékből a cukor egyharmadával kemény habot vertem.A tojássárgákat a többi cukorral és a forró vízzel jól felhabosítottam. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt, a színe kivilágosodott, a térfogata jól megnőtt. Ezután a lisztes keveréket a habverő legkisebb fokozatával belekevertem, időnként egy-egy kanál tojáshabbal lazítva. A többi tojáshabot már fakanállal, óvatosan kevertem bele. A nagy gáztepsit sütőpapírral béleltem, ebbe öntöttem a masszát, és a 170 fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. Nálam kb. fél óra volt.A krémhez a lisztet csomómentesre kevertem hideg tejjel. A többi tejet tűzre tettem, és mikor forrt, hozzáöntöttem a lisztes masszát. Állandóan kevergetve sűrű krémmé főztem.A szobahőmérsékletű margarint önmagában jól kikevertem, majd a porcukorral habosra kevertem.A kihűlt lisztes masszát kanalanként adtam hozzá, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Végül beleadtam a rumot is.A teljesen kihűlt piskótát 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóvak kivágtam. Lett 30 darab. A piskótának elég sok esedéke maradt, de ebből feketeerdő
tálas desszertetet csináltam, így nem vész kárba.Ennyi maradt a piskótábólMinden piskótakorongot keresztben kettőbe vágtam, és megkentem krémmel, majd ezzel összeragasztottam. Célszerű azt tenni a tetejére, amelyik fele egyenletesebb a piskótának, tehát ha szükséges, fordítsuk meg, és a piskóta alja legyen a sütemény teteje. Kívül az oldalukat is bevontam krémmel, és beleforgattam kókuszreszelékbe.Így készültUtolsó teendő a csoki a tetejére. Az igazság az, hogy ez most nem a legjobban sikerült, de ettől eltekintve nagy tetszést aratott ez a süti.Elég munkaigényes, de annyira mutatós és finom, hogy megéri a fáradságot.
A szerzőről
Tortafüggő Marisz