Sajtkrémes kosárkák

  • 2017.12.26.
  • 7

Sajtkrémes kosárkákTészta hozzávalói:30 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt25 deka vaj6 evőkanál víz1 evőkanál 10%-os ecet1 csipet sóKrém hozzávalói:lett 28 db

20 deka + 10 deka reszelt sajt2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt2 deci tej10 deka vaj3 tojássárgájasóőrölt fehérborsA tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, az ecetet és egy nagyon pici sót. Összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 3-5 mm vastagra kinyújtjuk és akkora korongokat szaggatunk belőle sima vagy virágforma kiszúróval, amelyekkel ki tudunk bélelni egy-egy muffinformát. A formát kicsit vajazzuk ki előtte, az óvatosan belenyomkodott tészták alját pedig 1-2 helyen villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 10-15 perc), majd ha picit hűlt a formában, a kosárkákat rácsra helyezzük teljesen kihűlni.A krémhez a tojássárgákat és a lisztet a tejjel elkeverjükk, sűrű krémet főzünk belőle. A tűzről levéve belekeverjük a 20 deka reszelt sajtot. Ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet. Amikor picit langyos még a massza, hozzáadjuk a vajat, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Az így elkészült krémet belekanalazzuk, avagy nyomózsák segítségével töltjük a kosárkákba. Végül reszelt sajttal megszórjuk és tálaljuk.Nekem szilikon muffinsütő formáim vannak, elég kis méretűek, a pogácsaszaggatóm pedig 7 centi átmérőjű. Teljes kiőrlésű lisztből, trappiata sajttal készítettem. Lett 28 db kosárkám.Megtöltöttem a krémmel (csak úgy kanállal, nem használtam nyomózsákot).Az egyik legkapósabb karácsonyi süteményünk volt!